czwartek, 16 sierpnia 2018

Pudding ryżowy


Pyszny, delikatny pudding z brązowego ryżu, na śniadanie, podwieczorek lub kolację.


PUDDING RYŻOWY






























100 g brązowego ryżu
500 ml mleka
łyżka oleju kokosowego
2 łyżki cukru z wanilią
6 moreli bezsiarkowych
2 jabłka
kilka orzechów włoskich
duża szczypta cynamonu cejlońskiego

Morele i orzechy namoczyć ok. pół godziny. Z orzechów zdjąć skórkę, lecz nie jest to konieczne.
Morele pokroić na mniejsze kawałeczki.


Ryż należy gotować na mleku z dodatkiem oleju kokosowego. Brązowy ryż ma słabe własciwości otwierania podczas gotowania, więc gotowanie może potrwać dłuższą chwilę.
Pod koniec dosypujemy cukier z wanilią, cynamon, oraz namoczone wcześniej i pokrojone morele i orzechy.
Obrane i pokrojone jabłka.
Całość gotujemy jeszcze, aż jabłka zmiękną.

Smacznego.






























Mój kompocik z jabłek, którego nie może zabraknąć. Gasi pragnienie w upały.


13 komentarzy: