wtorek, 7 sierpnia 2018

Ciasto ze śliwkami węgierkami


Letnie i orzeźwiające ciasto za sprawą śliwek węgierek. Delikatne i rozpływa się w ustach.



CIASTO ZE ŚLIWKAMI WĘGIERKAMI






Składniki na kwadratową blachę 25/25


2 szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
4 jaja (M)
250 g. margaryny do pieczenia
3/4 szklanki cukru

1 kg wypestkowanych sliwek
cukier puder do posypania

Margarynę miksujemy z cukrami, następnie dodajemy po całym jajku. Nie przerywając miksowania dosypujemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wykładamy na wyłożoną od spodu papierem do pieczenia blaszkę.

Dajemy ciastu ''odpocząć''. W między czasie płuczemy i usuwamy pestki ze śliwek. Układamy je skórką w dół na powierzchni placka, lekko dociskając.
Ciasto pieczemy ok 50 minut w 150-160 *


Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego.


7 komentarzy:

  1. Śliwki są pyszne i wszystko z ich dodatkiem również :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj Małgosiu same pysznosci ,akurat ostatnio przywiozłam śliwki to upiekę pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak... na takie ciasto to ja się wpraszam bez dwóch zdań :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha wyglada pysznie :) dziekuje za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne jest takie ciacho ze śliwkami ^_^

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda ładnie napewno wypróbuje
    dziekuję za przepis

    OdpowiedzUsuń