Letnie i orzeźwiające ciasto za sprawą śliwek węgierek. Delikatne i rozpływa się w ustach.
CIASTO ZE ŚLIWKAMI WĘGIERKAMI
Składniki na kwadratową blachę 25/25
2 szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
4 jaja (M)
250 g. margaryny do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 kg wypestkowanych sliwek
cukier puder do posypania
Margarynę miksujemy z cukrami, następnie dodajemy po całym jajku. Nie przerywając miksowania dosypujemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wykładamy na wyłożoną od spodu papierem do pieczenia blaszkę.
Dajemy ciastu ''odpocząć''. W między czasie płuczemy i usuwamy pestki ze śliwek. Układamy je skórką w dół na powierzchni placka, lekko dociskając.
Ciasto pieczemy ok 50 minut w 150-160 *
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Śliwki są pyszne i wszystko z ich dodatkiem również :)
OdpowiedzUsuńOj Małgosiu same pysznosci ,akurat ostatnio przywiozłam śliwki to upiekę pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńO tak... na takie ciasto to ja się wpraszam bez dwóch zdań :)
OdpowiedzUsuńpycha wyglada pysznie :) dziekuje za przepis:)
OdpowiedzUsuńPyszne jest takie ciacho ze śliwkami ^_^
OdpowiedzUsuńwygląda ładnie napewno wypróbuje
OdpowiedzUsuńdziekuję za przepis