poniedziałek, 25 lutego 2019

Cebularze



CEBULARZE



Ciasto z podanych składników bardzo łatwo się wyrabia. Jest miękkie i smaczne. Do smażonej cebuli dodałam mak.
Najlepsza jest mąka włoska do pizzy lub typ 0.

400 g. mąki typ 0
30 g. świeżych drożdży
1 jajko
3/4 szklanki mleka
4 łyżki oleju
1 mała łyżeczka cukru
 kopiata łyżeczka soli

Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki. Wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, wsypać sól, wlać wyrośnięty zaczyn, wymieszać łyżką, wlać olej i wbić jajko.
Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto. Ciasto bardzo łatwo odchodzi od ręki już po krótkim czasie.
Ja wyrabiam ciasto na ladzie kuchennej, nigdy w garnku.
Gotowe ciasto uformować w kulę i umieścić w plastikowej misce. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Po tym czasie już można formować placki. Mniej więcej wyjdzie 15 sztuk.
Placki formować rękoma. Środek dobrze ugnieść dnem szklanki, aby weszło więcej farszu.

Farsz;

cebula ok.800 g.
łyżka maku
kumin mielony ok. 1/2 łyżeczki
pieprz i sól do smaku.
olej do smażenia

Pokrojoną cebulę smażyć, aż się zeszkli. Już po usmażeniu dodajemy mak.

Zimny farsz wykładamy na wgłębienia w cieście.
Cebularze pieczemy 20-25 minut w 150*

Smacznego.



10 komentarzy: