piątek, 22 lutego 2019

Sałatka z matiasów



SAŁATKA Z MATIASÓW



Sałatka jest bardzo smaczna, polecam.

400 g. matiasów
1/4 surowej czerwonej papryki
3 mniejsze  cebule
puszka groszku

zaprawa;

2 duże liście laurowe
3 ziela angielskie
2 płaskie łyżki cukru
2 łyżki octu
1/2 szklanki wody

Do zimnej wody dodajemy ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną paprykę oraz poszatkowaną w paski cebulę. Gotujemy na małej mocy palnika ok. pięć minut, po czym dobrze studzimy.

Matiasy moczymy dwa razy w zimnej wodzie. Każde moczenie powinno trwać po 10-15 minut.
Po czym odlewamy wodę i kroimy je w paski.

Pokrojone matiasy mieszamy z zalewą i dodajemy groszek.

Smacznego.


10 komentarzy: