CIASTO Z JABŁKAMI I KRUCHĄ BEZĄ
Ciasto jest smaczne, słodko-kwaskowate i rozpływa się w ustach. Jeśli mamy w słoikach dżemy z jabłek, uprości to nam i skróci czas zrobienia ciasta.
Przygotuj formę 25/25 z wysokimi bokami
Spód;
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
5 żółtek
2 łyżki esencji waniliowej
kostka margaryny 250 g.
Margarynę roztopić i wystudzić. Połączyć z przesianą z proszkiem mąką, żółtkami, esencją waniliową i cukrem. Rękoma zagnieść ciasto, trwa to dosłownie minutę.
Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę.
Piec 20 minut w 160*
Na upieczone ciasto, jeszcze gorące, wyłożyć dżem z jabłek i bezę.
Wykonanie bezy;
5 białek
3/4 szklanki cukru
Białka zmiksować na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Masa ma być sztywna i szklista.
Bezę wyłożyć na konfiturę z jabłek.
Całość piec 20 minut w 160*
Smacznego.
Wyglada po królewsku :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńNo naprawdę pyszności, uwielbiam wszelkie ciasta z owocami przykrytymi bezą :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Bardzo lubię takie szarlotki :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda Twoja szarlotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
To ciasto wygląda pysznie :) Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńekstra :) uwielbiam wszystko co z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego jabłecznika :-)
OdpowiedzUsuńNadstawiam talerzyk:)
OdpowiedzUsuń