KASZA JAGLANA Z OLEJEM LNIANYM
Kasza jaglana- jest lekkostrawna i nie uczula. Posiada dużo białka łatwo przyswajalnego, wit. B1, B2, B6 oraz żelazo i miedź. Jest polecana osobom chorującym na celiakię i niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe.
Zawiera składnik zwany krzemionka, który bardzo dobrze działa na skórę , włosy i paznokcie. Ponadto zapobiega osteoporozie.
Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu.
Olej lniany- zawiera Kwasy Omega 3, które wpływają na obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi.
Podwyższony poziom trójglicerydów ma większy wpływ na podniesienie ryzyka zawału serca lub udaru mózgu, niż podwyższony cholesterol. Spowalnia starzenie się komórek.
Przepis na kaszę jaglaną z olejem lnianym;
2 i 1/2 szklanki mleka
szczypta soli
Kaszę wsypać na sitko i wypłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do gotującego się mleka, dodać sól.
Gotować ok. 20 minut.
Gotową ugotowaną kaszę polać olejem lnianym.
Smacznego.
Bardzo lubię kaszę jaglaną :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńLubię kasze jaglaną - jest bardzo smaczna.Jem ją tylko na wytrawnie. Szkoda ze ma bardzo wysoki indeks glikemiczny co jest nie wskazane np. przy cukrzycy ale i tak jest zdrowa - zresztą jak inne kasze ::)
OdpowiedzUsuńTaka kasza jest dobra. Ja dzisiaj jem na śniadanie twarożek.
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe śniadanko:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńKasza jaglana to faktycznie samo zdrowie, bardzo często gości na moim stole. Olej lniany też bardzo wartościowy, jednak dla mnie smak zaporowy, nie jestem w stanie go przełknąć :/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Uwielbiam kaszę jaglaną i bardzo często jej używam, zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Olej lniany przemycam z różnymi twarożkami, ponoć jest wtedy lepiej przyswajany, a i smak nie jest taki intensywny.
OdpowiedzUsuńA do tego olej obniży jej dość wysoki IG i jest super :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną. 😊
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie moja ulubiona kasza!
OdpowiedzUsuń