czwartek, 17 października 2019

Chleb z mąki żytniej i orkiszowej



 CHLEB Z MĄKI ŻYTNIEJ
 I ORKISZOWEJ





Każdy kto choć raz piekł pieczywo, wie że nie ma to jak domowe. Można jeść samo smakuje również z samym masłem.

Składniki na średnią formę do pieczenia;

400 g. maki żytniej
400 g. mąki orkiszowej
1 łyżka soli
1 mała łyżeczka cukru
2 szklanki ciepłej wody
30 g. świeżych drożdży
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki oleju

Do małego garnuszka należy wkruszyć drożdże, wsypać cukier, dwie łyżki mąki i pół szklanki wody. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Obydwie mąki przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn, resztę wody i mieszać na początku łyżką, a następnie rękoma wyrabiać ciasto. Gdy widzimy, że składniki połączyły się ze sobą i nie ma grudek, stopniowo dolewamy olej. Ciasto wchłonie cały.
Tak wyrobione ciasto umieszczamy w naczyniu, nakrywamy ściereczką i dajemy w ciepłe miejsce na 60 minut.
 Po tym czasie ciasto wyjmujemy i kilka minut zagniatamy w celu pozbycia się pęcherzy powietrza.
Formę do pieczenia należy wyłożyć papierem od spodu, i następnie kładziemy ciasto.
Pieczemy 50 minut 180* opcja dół.

Smacznego.


17 komentarzy:

  1. Wygląda super. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tylko pszenne bułeczki teraz jem.
    Chlebki domowe na zakwasie zawsze smaczne.
    Piekę je dla Rodzinki🍞🥐
    Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie! nie za zwarty, nie za puszysty, mrrr z doimowym masełkiem, rzodkiewką i solą... ale się rozmarzyłam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno pyszny:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. taka świeżutka kromka, z masełkiem-pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Każdy domowy chlebek jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki domowy chlebek jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam domowy chleb i często go piekę. Chętnie wypróbuję Twój przepis :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowe najlepsze,wczoraj piekłam wieczorem chlebek a dziś rano już nie było ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma to jak domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń