CIASTO MARCHEWKOWE
Przepisów na ciasta marchewkowe jest mnóstwo. Robiłam różne, jednak ten zagościł w mojej kuchni. Ciasto nie jest przesłodzone, przypraw jest odpowiednia ilość i ta jasna masa na zewnątrz, po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki na formę 24/28 cm;
1 szklanka cukru lub erytrolu
3 jajka
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
3 duże marchewki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Marchew zetrzeć na drobnej tarce. Jajka zmiksować z cukrem, aż cukier się rozpuści. Na przemian dodawać mąkę przesianą z proszkiem i sodą oraz olej olej.
Przyprawę do piernika i cynamon wymieszać i dokładnie połączyć z ciastem.
Startą marchew odcisnąć i dodać do masy. Wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec 160* 60 minut.
Biała polewa;
5 łyżek cukru pudru
100 g. serka białego kremowego
50 g. masła
Masło zmiksować na puch z cukrem pudrem. Stopniowo dokładać serek.
Polewą smarować wystudzone ciasto.
Smacznego.
NA pewno wyborne :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda na przepyszne. Mniam.
OdpowiedzUsuńWspaniałe, pycha :)
OdpowiedzUsuńLovely post dear! Have a great week! xx
OdpowiedzUsuńTeż robię takie ciasto. Jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wygląda obłędnie:) Robiłam kiedyś podobne ciasto, muszę do niego wrócić :)
OdpowiedzUsuńJadłam ciasto marchewkowe ale takie suche do herbatki bez kremu. Muszę wypróbować przepis. 😊
OdpowiedzUsuńPiekłam to ciasto, faktycznie smaczne🥧
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie na miły dzień i kolejne równie udane 🥕☕🤗
Pyszne, zjadłabym z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną już drugi tydzień ciasto marchewkowe :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam ciasta marchewkowego, ale się postaram :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe,z taką polewą musi być wyborne :-)
OdpowiedzUsuńnajpyszniejsze <3
OdpowiedzUsuńMarchewkowe to moje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńThank you for recipe :-)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe jesienią jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe :).
OdpowiedzUsuń