środa, 14 grudnia 2016

Czekoladowy krantz

Jest to drożdżowe zawijane ciasto z masą czekoladową i z pokrojonymi daktylami. Po moich ostatnich warsztatach kulinarnych, na których piekliśmy krentza, postanowiłam powtórzyć przepis.
Na warsztatach pt. ''Wigilia wegańska'' tworzyliśmy wszystko związane z tematyką wegańską. Do ciasta zamiast mleka powinna być użyta woda. W moim jednak jest mleko, trochę zmodyfikowałam przepis.



300 g mąki + mąka do podsypania i wyrabiania
7 g suchych drożdży
2 łyżki cukru
szklanka ciepłego mleka
4 łyżki oliwy

250 g daktyli
3 łyżki kakao
ok. 1/2 szklanki wody

Daktyle trzeba przełożyć do miski i zalać ciepłą wodą, tak aby przykryła owoce. Odstawić na godzinę.Odsączyć daktyle z wody i odsączyć w dłoniach. Włożyć do blendera i zmiksować, podczas tej czynności dodawać wodę i kakao.
 Do osobnej miski należy dać drożdże, mleko i cukier. Ja daję od razu całą szklankę mleka.
Zaczyn odstawić na 15 minut.
Po tym czasie należy dodać resztę mąki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej.
Ciasto powinno być sprężyste i nie przywierać do palców.
Odstawić na 20 minut.
Następnie pognieść chwile ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości 5-6 mm.
Krem daktylowy rozprowadzić po całym cieście, uformować roladę.
Przykryć ją ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 175* i piec 30-40 minut.



smacznego :)


35 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda i jeszcze ta polewa na wierzchu mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. czym posmarowano wierzch?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wierzchu jest czekolada mleczna z orzeszkami roztopiona w kąpieli wodnej.

      Usuń
  3. masa nie ma cukru? na pewno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa nie ma cukru, daktyle są słodkie.

      Usuń
  4. Bardzo fajne ciacho! Też kiedyś warszatowałam pt. "Wegańska Wigilia" :) A śledzie z boczniaków wtedy robiliście? Ja się nimi zachwycałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu robiliśmy śledzie z boczniaków :)

      Usuń
  5. Bardzo ładnie wyglądają. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/12/13/salatka-z-oscypkiem-melonem-i-oliwkami/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie! Częstuję się kawałkiem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pysznie wygląda to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo nietypowo. Wygląda bardzo apetycznie Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za miłe komentarze 😆

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka rolada musi być pyszna, uwielbiam daktyle :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam daktyl, rolada brzmi bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak zawsze pyszności:) miłego dnia kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczna rolada, lubię daktyle więc myślę, że rolada by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis, i tak mało cukru, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo świątecznie. Super ciacho Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świąteczny wypiek i bardzo dekoracyjne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie zawijańce! Z czekoladą wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przypomina mi całkiem roladę makową, którą bardzo zresztą uwielbiam. Ciasto wygląda tak pysznie, że aż z chęcią bym zjadł :)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale świetne ciacho! Super pomysł z użyciem daktyli do masy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. I po co komu nutella, jak tu takie przysmaki :)

    OdpowiedzUsuń