niedziela, 3 grudnia 2017

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów



Danie kuchni wegańskiej. Polecam każdemu, niezależnie od upodobań kulinarnych.





Składniki;

Puszka ciecierzycy
5 suszonych pomidorów (z zalewy w oleju)
Mała cebula
średnie jabłko
3 łyżki oliwki
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka papryki czerwonej
sól i pieprz czarny do smaku


Cebulę obrać, poszatkować i zeszklić na oliwce. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli. Chwilę poddusić (2 min.). Dodać wszystkie przyprawy.
Suszone pomidory, drobno pokroić. Soczewicę odcedzić.
Wszystko razem połączyć i zmiksować. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając ok. 2 minuty.
Pasta jest doskonała na kanapki, krakersy i można również zajadać samą.

Smacznego.


Jabłka jako inspiracja w kuchni

24 komentarze:

  1. Ciekawa i zapewne pyszna alternatywa dla sklepowych smarowideł! Wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pasty :) Najlepsze z świeżym chlebkiem!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię pasty ale z ciecierzycy jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne smarowidełko do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię połączenie cieciorki i suszonych pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczna smarowidło :) Na domowym pieczywie sprawdzi się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Napewno pyszna! Pozdrawiam cieplutko Małgosiu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być dobra. Chętnie podkradnę troszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. robiłam ostatnio pastę z soczewicy, teraz chodzi za mną właśnie ciecierzyca ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyobrażam sobie, jak świetnie musiało smakować takie połączenie. Ciecierzyca to chyba mój ulubiony strączek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super, bardzo lubię pasty z ciecierzycy, pomidory na pewno jeszcze podkręcają smak :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham taką pastę i często ją robimy.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiamy wszelkie pasty na bazie strączków :) Te z suszonymi pomidorami są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ooo! To coś dla mnie.
    Na pewno jest wyśmienita w smaku :)
    Rewelacja.
    Pozdrowionka wtorkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. fajny przepis, bardzo lubie takie smarowidła:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajna pasta do kanapki :) Uwielbiam pieczywo z taką pastą :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie pasty :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń