GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI I LUBCZYKIEM
Lubczyk inaczej maggi to roślina, która rośnie latem w moim ogródku. Liście suszę, a zimą oraz wczesną wiosną służą mi do wielu potraw.
Oprócz walorów smakowych jest to też zioło, które ma właściwości zdrowotne.
Gołąbki z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne.
Składniki na gołąbki
2 średnie kapusty
1 kg. pieczarek
3 średnie cebule
1/2 kg. kaszy mazurskiej grubej
kubek o pojemności 300 ml. kaszy jaglanej
lubczyk 2 łyżki (suszony lub świeży poszatkowany)
sól do smaku, pieprz mielony
6 liści laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
olej do smażenia
Pieczarki płuczemy i kroimy w poprzek, dusimy na oleju z posiekaną cebulą. Doprawiamy do smaku.
Kasze każdą z osobna gotujemy w osolonej wodzie.
Podsmażone z cebulką pieczarki, łączymy z kaszami i lubczykiem.
Tak przygotowany farsz zawijamy w podgotowane liście kapusty.
Dusimy w dwu dużych garnkach, dodajemy liście i ziele angielskie. Każdą warstwę sypiemy zmielonym pieprzem. Można podlać oliwką.
Smacznego.
Pieczarki zawsze wzbogacaja smak potraw :)
OdpowiedzUsuńPyszne nadzienie.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na pyszne gołąbki ,,inaczej" :-). Muszę wypróbować Twój przepis Małgosiu :-).
OdpowiedzUsuńz bezmięsnych gołąbków robiłam tylko z kaszą gryczaną i grzybami. Te brzmią super i podejrzewam, że pasują do większości sosów:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze gołąbki robi moja mam - ale może dlatego że nikomu się nie chce ich robić i nie mam za bardzo porównania :)
OdpowiedzUsuńGołąbki z kaszy i pieczarek na pewno nie są tuczące. Pieczarki dodają smaku. Tylko ten lubczyk... Strach jeść, żeby człowiek na starość się nie zakochał :))
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńJa też nie robiłam gołąbków z pieczarkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
w takiej wersji jeszcze nie jadłam; fajna odmiana od tradycyjnych
OdpowiedzUsuńkocham gołąbki i lubczyk też- jestem ciekawa jak smakuje ta kombinacja:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają te gołąbki :) Muszę kiedyś zrobić gołąbki z kaszą i pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Smakowity obiad :)
OdpowiedzUsuń