Podstawowym składnikiem tego ciasta jest kolorowa fasola, a dodatek kakaa i bananów daje ciekawy smak. Jest wilgotne i nie trzeba go już niczym ponczować. Dodałam do niego trzy łyżki miodu, lecz można się obejść bez niego, ponieważ banany dają naturalną słodycz. Aby go zrobić nie potrzebujemy miksera. Ciasto zrobimy tylko i wyłącznie blenderem ręcznym. Polecam osobom, które mają nietolerancję glutenu. Ciasto posmakuje również dzieciom, gdyż ma wygląd czekolady, a z masą bananową tworzy bardzo smaczny duet.
Składniki na ciasto;
2 szklanki ugotowanej kolorowej lub czerwonej fasoli
3 średnie banany ( mogą mieć kropki )
3 łyżki miodu
6 kopiatych łyżeczek kakao
6 kostek gorzkiej czekolady
3 jaja
2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki sody
Fasolę moczymy 4 godziny, lekko solimy i gotujemy.
Ugotowaną fasolkę miksujemy blenderem z bananami, miodem, kakao, jajami, cynamonem, sodą i rozpuszczoną czekoladą.
Upiekłam trzy krążki w tortownicy o śr. 16 cm. Każdy po 20 minut w 150 *
Składniki na masę bananową;
250 ml śmietanki 30%
2 banany
2 duże łyżki żelatyny
Śmietankę miksujemy na sztywno. Banany przy pomocy blendera miażdżymy. Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy gorącą wodę ( kilka łyżek ) i rozpuszczoną wlewamy do bananów. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy ubitą śmietanę. Należy odstawić na kilka minut w zimne miejsce, aby masa stężała.
Przekładamy krążki ciasta.
Jaki cudny torcik i do tego jaki zdrowy :-) Pysznie Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl, zrobie go dla corki, bo ona tylko wlasnie takie bez glutemu moze jesc.
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis. Pozdrawiam serdecznie i zycze milego dnia:-))
Świetnie wygląda i nie wątpie w to że tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, jestem niezmiernie ciekawa tego torcika, tylko zakupię produkty i biorę się do pieczenia. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńtorcik wygląda smakowicie! mniam <3
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa jak torcik smakuje, takiego przepisu jeszcze nie miałam okazji wypróbować!
OdpowiedzUsuńPolecam więc :)
UsuńPyszny!
OdpowiedzUsuńAle pyszny torcik! Zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZdrowy torcik :)
OdpowiedzUsuńAle wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik! Niebo dla kubków smakowych <3 Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper torcik :) Gdzieś widziałem przepis na ciasto na bazie fasoli. Nidy takiego ciasta nie jadłem i jestem ciekawy, jak to smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Pycha.... Już wiem ze by mi smakowalo Lubie takie slodkosci Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMałgosiu rewelacyjne ciasto kochana :-)
OdpowiedzUsuńPysznie tutaj. Częstuję się kawałeczkiem:)
OdpowiedzUsuńpysznie brzmi :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubimy ciasta fasolowe i wyszedł fajny torcik ;) Możemy zdradzić, że w weekend będzie podobny przepis Wielkanocny ;D
OdpowiedzUsuń