środa, 19 czerwca 2019

Białe wino z ryżu




BIAŁE
WINO Z RYŻU




Wino z ryżu jest smaczne i bardzo szybko się go robi. Należy przygotować dymion o pojemności 15 litrów

2 kg ryżu
2 i 1/2 kg. cukru
8 i 1/2 litra wody
1 łyżka kwasku cytrynowego
500 g, rodzynek
5 g, pożywki
drożdże winne Tokay


5 litrów wody przegotować, rozpuścić w niej 1 kilo cukru oraz kwasek cytrynowy i przestudzić.
Ryż wielokrotnie przepłukać zimną wodą. Rodzynki również dokładnie i kilka razy wypłukać .
Do dymiona wsypać ryż i rodzynki. Zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Pożywkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewamy do dymiona. Na końcu dodajemy drożdże winne.
Dymion zatykamy szczelnie i umieszczamy rurkę fermentacyjną.
Po upływie tygodnia dolewamy resztę cukru rozpuszczonego w wodzie, w ilości z przepisu, czyli 3,5 litra wody i 1 i 1/2 kg. cukru.
Dymion umieścić w ciepłym miejscu i codziennie energicznie nim potrząsać. Odstawiamy na 6 tygodni


Smacznego :)




20 komentarzy:

  1. Mój brat je robi i jest bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie próbowałam, ale podejrzewam, że by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam je z 1985 roku, kiedy kolega robił pożegnanie, bo szedł do wojska. Ululaliśmy się trochę, bo było pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet nie wiedziałam, że takie wino można zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hello, thanks for the information. Have a nice day

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaskoczyłaś mnie tym winem! Na pewno smaczne :). serdecznie pozdrawiam. A.

    OdpowiedzUsuń
  7. No teraz to mnie zaskoczyłaś. Muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie próbowałam:))Pozdrawiam serdeczne:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana rewelacyjny przepis :-) z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie piłam i nigdy nie robiłam takiego winka. Przyznaję, że bardzo lubię wino.
    Słyszałam, że robi się z niego doskonały bimber. Słyszałam, ale nigdy tez nie piłam.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Skosztowałabym z przyjemnością. Nigdy nie robiłam wina.

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno bardzo dobre . Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  13. Słyszałam, że można takie wino zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. nie przepadamy za alkoholem, ale nowinki śledzę i widziałam gdzieś "produkcje " tego wina w baniakach po wodzie mineralnej:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takiego to jeszcze nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ktoś kto to pisał prawdopodobnie nigdy nie robił żadnego wina , tu trzeba dać co najmniej dwie paczki po 25 gram kwasku cytrynowego , cukier 2,5 + 0,25 z rodzynek to 2,75 kg , nastaw jeżeli wyjdzie wytrawny to bardzo mocny ale raczej wyjdzie półsłodki , to trzeba zharmonizować kwasem te dwie paczki to raczej minimum .

    OdpowiedzUsuń