BIAŁE
WINO Z RYŻU
Wino z ryżu jest smaczne i bardzo szybko się go robi. Należy przygotować dymion o pojemności 15 litrów
2 kg ryżu
2 i 1/2 kg. cukru
8 i 1/2 litra wody
1 łyżka kwasku cytrynowego
500 g, rodzynek
5 g, pożywki
drożdże winne Tokay
5 litrów wody przegotować, rozpuścić w niej 1 kilo cukru oraz kwasek cytrynowy i przestudzić.
Ryż wielokrotnie przepłukać zimną wodą. Rodzynki również dokładnie i kilka razy wypłukać .
Do dymiona wsypać ryż i rodzynki. Zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Pożywkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewamy do dymiona. Na końcu dodajemy drożdże winne.
Dymion zatykamy szczelnie i umieszczamy rurkę fermentacyjną.
Po upływie tygodnia dolewamy resztę cukru rozpuszczonego w wodzie, w ilości z przepisu, czyli 3,5 litra wody i 1 i 1/2 kg. cukru.
Dymion umieścić w ciepłym miejscu i codziennie energicznie nim potrząsać. Odstawiamy na 6 tygodni
Smacznego :)
Mój brat je robi i jest bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam, ale podejrzewam, że by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńPamiętam je z 1985 roku, kiedy kolega robił pożegnanie, bo szedł do wojska. Ululaliśmy się trochę, bo było pyszne :-)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam, że takie wino można zrobić.
OdpowiedzUsuńHello, thanks for the information. Have a nice day
OdpowiedzUsuńWow musi być genialne :)
OdpowiedzUsuńRewelacja☺
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie tym winem! Na pewno smaczne :). serdecznie pozdrawiam. A.
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam:))Pozdrawiam serdeczne:))
OdpowiedzUsuńKochana rewelacyjny przepis :-) z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piłam i nigdy nie robiłam takiego winka. Przyznaję, że bardzo lubię wino.
OdpowiedzUsuńSłyszałam, że robi się z niego doskonały bimber. Słyszałam, ale nigdy tez nie piłam.
Serdecznie pozdrawiam:)
Skosztowałabym z przyjemnością. Nigdy nie robiłam wina.
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo dobre . Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne winko:)
OdpowiedzUsuńSłyszałam, że można takie wino zrobić :)
OdpowiedzUsuńTakiego to jeszcze nie próbowałam :-)
OdpowiedzUsuńKtoś kto to pisał prawdopodobnie nigdy nie robił żadnego wina , tu trzeba dać co najmniej dwie paczki po 25 gram kwasku cytrynowego , cukier 2,5 + 0,25 z rodzynek to 2,75 kg , nastaw jeżeli wyjdzie wytrawny to bardzo mocny ale raczej wyjdzie półsłodki , to trzeba zharmonizować kwasem te dwie paczki to raczej minimum .
OdpowiedzUsuń