poniedziałek, 24 czerwca 2019

Kokoski


KOKOSKI





Któż nie lubi miękkiego ciasta, pokrojonego, oblanego czekoladą i posypanego kokosem ?
Do ciasta na kokoski dodajemy sztuczny miód, przez co jest pyszne, nawet samo.

Przygotuj na ciasto;

250 g. mąki pszennej
1 jajko
50 g. masła
200 g. cukru
1/2 szklanki zimnego mleka
2 łyżki miodu sztucznego

Jajko utrzeć z masłem. Dodać pozostałe składniki. Wylać na dużą blachę. Piec 30 minut w 160*. Ciasto ma przybrać złocisty kolor i nie powinno rosnąć.
Przygotuj na polewę;

150 g. masła
1/2 szklanki mleka
1 kieliszek alkoholu

oraz drobny kokos do obtoczenia

Składniki na polewę wymieszać w jednym garnuszku i grzać na małej mocy palnika ok. 3 minuty.
Zimne ciasto pokroić na paluchy, obtaczać w polewie, a następnie w kokosie.

Smacznego

11 komentarzy: