niedziela, 23 czerwca 2019

Deser na zimno z truskawkami i serkiem mascarpone



DESER NA ZIMNO 


Pyszny, rozpływający się w ustach deser z truskawkami, bitą śmietaną i serkiem. Póki sezon na truskawki trwa, korzystam, z niego w pełni. Doskonały na upalne dni, najlepiej smakuje wyjęty prosto z lodówki.

Przygotuj;

200 ml śmietanki 30%
250 g. serka mascarpone 
truskawki
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki wiórek kokosowych

Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Truskawki pokroić na plasterki.
 Truskawki ułożyć w formie silikonowej lub zwykłej szklanej misce, zalać galaretką. Umieścić w lodówce.
Serek zmiksować z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubić śmietankę 30% i połączyć ją ze zmiksowanym serkiem, najlepiej zrobić to mikserem na najniższych obrotach.
Masę wyłożyć na stężałą galaretkę. Wierzch posypać wiórkami i odstawić do lodówki na dwie godziny.
Następnie miskę odwracamy dnem do góry i deser jest już gotowy do krojenia i jedzenia.

Miskę najlepiej włożyć na chwilę do dosyć ciepłej wody, aby ułatwić wyjęcie zawartości.

Smacznego.




11 komentarzy: