czwartek, 26 września 2019

''Drunk Cake''




DRUNK CAKE





Nazwa ciasta oddaje w pełni jego smak. Ciasto mocno alkoholowe, to wszystko za sprawą żurawiny nasączonej w spirytusie. Po zjedzeniu tego kawałka nie radzę wsiadać za kierownicę.
Idealne na przyjęcia i polecam.


Składniki na biszkopt;

5 jaj
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej TOTA
płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i w dalszym, ciągu miksować. Dodawać stopniowo po jednym żółtku. Na koniec make przesiana z proszkiem. Zmniejszyć obroty miksera i delikatne wymieszać.
Ciasto wylać na formę 25/25 i piec 25 minut w 160*


Składniki na białą masę;

500 ml. śmietanki 30%
500 g. serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru


Mascarpone i cukier puder wymieszać mikserem.
 W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę. Oba składniki połączyć ze sobą za pomocą rózgi lub miksera na wolnych obrotach


Żurawina;

1 szklanka żurawiny
1/2 szklanki spirytusu
1 łyżka cukru pudru

Żurawinę zasypać cukrem pudrem i zalać spirytusem. Odstawić na całą noc.

Czekoladowy wierzch;

50 g. czekolady mlecznej
100 g. czekolady gorzkiej
1 szklanka mleka
1 galaretka o dowolnym smaku

Mleko zagotować, wyłączyć i wsypać proszek galaretki. Dokładnie wymieszać.
Czekolady połamać i rozpuścić w mikrofalówce. Roztopione czekolady połączyć z mleczną galaretką.

Upieczony zimny biszkopt, nasączyć spirytusem z żurawiny. Następnie wyłożyć białą masę, odsączoną żurawinę a na wierzch czekoladową galaretkę.

Całość umieścić w lodówce na dwie godziny.



Smacznego.






24 komentarze:

  1. Kochana
    Przepis zapiszę, jeśli pozwolisz, na jakąś kolejną uroczystość upiekę 🥧
    Pozdrawiam miło i smacznie 🤗

    OdpowiedzUsuń
  2. Już po samym tytule czułam, że to coś dla mnie haha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zrobić taki na niedzielę:)))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyobrażam sobie, jak pyszne musi być to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy o nim nie słyszałam - wyglada bardzo dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, mega! muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne ciasto i podoba mi się ta warstwa czekoladowa

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana ale cudowne ciacho :-) wpraszam się na duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lovely post dear! Have a great weekend! xx

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu wspaniałe ciasto szkoda tylko że w rodzinie mam samych kierowców pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie. Z przyjemnością w wolnej chwili wypróbuję ten przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale super ciacho,malutki kawałek bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń