sobota, 14 września 2019

Pszenno żytnie naleśniki z serem i rodzynkami




PSZENNO ŻYTNIE NALEŚNIKI 
Z SEREM I RODZYNKAMI




Kto nie lubi naleśników w dodatku na słodko z dużą ilością rodzynek ? Bo ja bardzo i moi domownicy również za takimi przepadają.
Tym razem serwuję naleśniki w zdrowszej wersji z domieszką mąki żytniej.
Jeśli chcesz zrobić mniej ? to po prostu podziel składniki na pół.

 Składniki na ciasto naleśnikowe;

1 litr mleka
500 g. mąki pszennej tortowej
5 dużych łyżek mąki żytniej
2 duże jaja
płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki wody gazowanej

olej do smażenia

Wszystkie produkty umieścić w misie blendera i zmiksować. Odstawiamy na bok, aby ciasto odpoczęło i dobrze się połączyło. W między czasie zabieramy się za przygotowanie farszu.

Składniki na farsz;

800 g. twarogu półtłustego
5 łyżek kwaśnej śmietany
200 g. rodzynek 
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki aromatu waniliowego
2 jaja

Twaróg gnieciemy widelcem, mieszamy ze śmietaną, cukrem, aromatem. Wbijamy całe jajka.
Po wymieszaniu wsypujemy wypłukane rodzynki.

Naleśniki smażymy z obu stron. Po usmażeniu każdego, od razu nakładamy farsz i zawijamy.
Układamy w formie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 30 minut w 150*






14 komentarzy:

  1. Jakie pyszne naleśniczki Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno są wspaniałe:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśniczki wyglądają niezwykle kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  4. serek i rodzynki...sama rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam naleśniki w każdej formie. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka, na naleśniki nie trzeba mnie namawiać, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hurtowa poracja i dobrze... w każdej chwili można zjeść jednego:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam naleśniki w takim wydaniu. 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Naleśniki wyglądają pysznie <3
    Ściskam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie naleśniki smażyła dla nas Babcia. Co prawda używała tylko mąki pszennej, ale nadzienie było identyczne. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smaczne, ale przede wszystkim zdrowe Twoje naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń