PSZENNO ŻYTNIE NALEŚNIKI
Z SEREM I RODZYNKAMI
Kto nie lubi naleśników w dodatku na słodko z dużą ilością rodzynek ? Bo ja bardzo i moi domownicy również za takimi przepadają.
Tym razem serwuję naleśniki w zdrowszej wersji z domieszką mąki żytniej.
Jeśli chcesz zrobić mniej ? to po prostu podziel składniki na pół.
Składniki na ciasto naleśnikowe;
1 litr mleka
500 g. mąki pszennej tortowej
5 dużych łyżek mąki żytniej
2 duże jaja
płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki wody gazowanej
olej do smażenia
Wszystkie produkty umieścić w misie blendera i zmiksować. Odstawiamy na bok, aby ciasto odpoczęło i dobrze się połączyło. W między czasie zabieramy się za przygotowanie farszu.
Składniki na farsz;
800 g. twarogu półtłustego
5 łyżek kwaśnej śmietany
200 g. rodzynek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki aromatu waniliowego
2 jaja
Twaróg gnieciemy widelcem, mieszamy ze śmietaną, cukrem, aromatem. Wbijamy całe jajka.
Po wymieszaniu wsypujemy wypłukane rodzynki.
Naleśniki smażymy z obu stron. Po usmażeniu każdego, od razu nakładamy farsz i zawijamy.
Układamy w formie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 30 minut w 150*
Jakie pyszne naleśniczki Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno są wspaniałe:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńNaleśniczki wyglądają niezwykle kusząco!
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM;)
OdpowiedzUsuńserek i rodzynki...sama rozkosz :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki w każdej formie. Pychota.
OdpowiedzUsuńPychotka, na naleśniki nie trzeba mnie namawiać, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńHurtowa poracja i dobrze... w każdej chwili można zjeść jednego:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki w takim wydaniu. 😊
OdpowiedzUsuńNaleśniki wyglądają pysznie <3
OdpowiedzUsuńŚciskam serdecznie, Agness:)
jak ja lubię naleśniki;)
OdpowiedzUsuńTakie naleśniki smażyła dla nas Babcia. Co prawda używała tylko mąki pszennej, ale nadzienie było identyczne. Pycha:)
OdpowiedzUsuńCoś dla moich chłopaków :-)
OdpowiedzUsuńSmaczne, ale przede wszystkim zdrowe Twoje naleśniki:)
OdpowiedzUsuń