sobota, 7 września 2019

Ciasto kruche ze śliwkami




KRUCHE ZE ŚLIWKAMI




500 g. mąki pszennej
250 g. masła
2 łyżeczki cynamonu
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kwaśniej śmietany

śliwki
cukier puder do posypania

Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cynamon, cukier, masło, żółtka oraz śmietanę. Zagnieść ciasto.
Następnie owinąć go we folię i umieścić w lodówce na pół godziny. Można również dać do zamrażarki, aby przyspieszyć chłodzenie.

Ciasto wyjąć i oderwać z niego kawałeczek. Oderwaną część zamrozić.
Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i włożyć do formy 25/30 cm.
Wypestkowane śliwki układać skórką na dół. Na śliwki zetrzeć zamrożony kawałek ciasta.
Piec 50 minut w 170*

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.



18 komentarzy:

  1. Za mną od paru dni "chodziło" ciacho ze śliwkami. Wczoraj wieczorem upiekłam, co prawda nie kruche, ale ucierane z migdałową kruszonką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto kruche zawsze mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama bardzo często robi takie ciasto w sezonie śliwkowym. 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu, narobiłaś mi ogromnej ochoty na kawałek ciasta ze śliwkami.
    Już powiedziałam Erykowi, że na przyszłą niedzielę zagości u nas na stole.
    Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie tylko z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nieprawdopodobnie smaczny widok. Pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka, wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ pyszności, chętnie zjadłabym z kubkiem zimnego mleka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. O tej porze roku smakują najlepiej:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Kruche ciasto ze śliwkami to już chyba taki jesienny klasyk :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliwkowa pychotka dla smakoszy słodkości w sam raz;)

    OdpowiedzUsuń