KRUCHE ZE ŚLIWKAMI
500 g. mąki pszennej
250 g. masła
2 łyżeczki cynamonu
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kwaśniej śmietany
śliwki
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cynamon, cukier, masło, żółtka oraz śmietanę. Zagnieść ciasto.
Następnie owinąć go we folię i umieścić w lodówce na pół godziny. Można również dać do zamrażarki, aby przyspieszyć chłodzenie.
Ciasto wyjąć i oderwać z niego kawałeczek. Oderwaną część zamrozić.
Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i włożyć do formy 25/30 cm.
Wypestkowane śliwki układać skórką na dół. Na śliwki zetrzeć zamrożony kawałek ciasta.
Piec 50 minut w 170*
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Za mną od paru dni "chodziło" ciacho ze śliwkami. Wczoraj wieczorem upiekłam, co prawda nie kruche, ale ucierane z migdałową kruszonką.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto z owocami:)
OdpowiedzUsuńIdealne,akurat na czasie :-)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto kruche zawsze mi smakuje :)
OdpowiedzUsuńMoja mama bardzo często robi takie ciasto w sezonie śliwkowym. 😊
OdpowiedzUsuńWoow idealne ;P
OdpowiedzUsuńGosiu, narobiłaś mi ogromnej ochoty na kawałek ciasta ze śliwkami.
OdpowiedzUsuńJuż powiedziałam Erykowi, że na przyszłą niedzielę zagości u nas na stole.
Miłej niedzieli:)
Lubię takie tylko z wiśniami :)
OdpowiedzUsuńPiekłam ze śliwkami, ale drożdżowe.
OdpowiedzUsuńNieprawdopodobnie smaczny widok. Pycha <3
OdpowiedzUsuńPychotka, wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności, chętnie zjadłabym z kubkiem zimnego mleka :D
OdpowiedzUsuńO tej porze roku smakują najlepiej:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńidealne ciasto do kawki
OdpowiedzUsuńKruche ciasto ze śliwkami to już chyba taki jesienny klasyk :)
OdpowiedzUsuńmocno owcowe, to lubię!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńŚliwkowa pychotka dla smakoszy słodkości w sam raz;)
OdpowiedzUsuń