ŻEBERKA Z CURRY
Przygotuj;
1 - 1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych
kilka liści laurowych
łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
płaska łyżeczka bazylii
łyżeczka kopiata curry
sól do smaku
pęczek szczypiorku
kminek cały mała łyżeczka
1 główka czosnku
Żeberka płuczemy i kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka do niewielkiej ilości wody. Gotujemy pod przykryciem, dodajemy wszystkie przyprawy. Czosnek i koperek dopiero pod sam koniec.
Dusimy pod przykryciem, aż zmiękną.
Następnie samo mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy szczypiorkiem i ząbkami czosnku.
Sos który został zagęszczamy mąką żytnią. Gotujemy chwilę, aż zgęstnieje. Takim sosikiem polewamy kawałki mięsa.
Naczynie wkładamy do pieca i pieczemy 30 minut w 170*
Smacznego.
Pychotka:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia żeberka :)
OdpowiedzUsuńŻeberka ulubione danie i mojego męża , będziemy próbować:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam żeberka, ale już dawno nie jadłam. Podoba mi się ten przepis, pominęłabym jedynie kminek, którego nie lubię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Żeberka wyglądają pysznie. Curry uwielbiam i dodaję je wszędzie gdzie tylko jest to możliwe :)
OdpowiedzUsuńŚciskam, Agness:)
Mój narzeczony byłby wprost zachwycony. 😊
OdpowiedzUsuńPycha.....jeszcze tak nie robilam...:)
OdpowiedzUsuńRzadko robie zeberka, ale przepis fajny
OdpowiedzUsuńaromatyczne i soczyste :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojego męża :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry😍
OdpowiedzUsuńLubię curry w potrawach:)
OdpowiedzUsuń