poniedziałek, 16 września 2019

Kruche ciasto ze śliwkami i otrębami



CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI





W skład ciasta wchodzą trzy rodzaje mąk. Jest smaczne, bardzo kruche i nie zawiera jaj.

Składniki na dużą blaszkę;

400 g. mąki pszennej 450
80 g. mąki żytniej 750
5 dużych łyżek otrębów
2 łyżki śmietany
200 g. masła
3/4 szklanki cukru


Masło należy lekko podgrzać, najlepiej w mikrofalówce. Ma być miękkie, ale nie płynne.
Do masła wsypać przesiane mąki z proszkiem, cukier dołożyć śmietanę i otręby.

Zagnieść ciasto, owinąć je w folię i umieścić w zamrażarce na 20 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć, Oderwać z niego małą część, którą zamrażamy.
Ciasto rozwałkować, nakłuć widelcem, poukładać na nim śliwki.
Na wierzch zetrzeć zamrożony kawałek ciasta.
Piec 40 minut w 160*


Smacznego




13 komentarzy:

  1. Chcę zrobić w sobotę bo wygląda smakowicie.
    Zastosowałaś otręby? to znaczy mąkę żurek?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowsza wersja pysznego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto kruche uwielbiam pod każdą postacią. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smacznie:))takie ciasta lubię najbardziej:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kruche ciasta z owocami, ale z otrębami, jeszcze nie jadłam. 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie. Kruche jedne z najlepszych. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciasto. Takie cieplutkie z piekarnika pewnie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności, uwielbiam ciasta ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, uwielbiam ciasta ze śliwkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie :) Trzeba korzystać ze śliwek póki są :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam kruche pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto śliwkowe w sezonie najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń