CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI
W skład ciasta wchodzą trzy rodzaje mąk. Jest smaczne, bardzo kruche i nie zawiera jaj.
Składniki na dużą blaszkę;
400 g. mąki pszennej 450
80 g. mąki żytniej 750
5 dużych łyżek otrębów
2 łyżki śmietany
200 g. masła
3/4 szklanki cukru
Masło należy lekko podgrzać, najlepiej w mikrofalówce. Ma być miękkie, ale nie płynne.
Do masła wsypać przesiane mąki z proszkiem, cukier dołożyć śmietanę i otręby.
Zagnieść ciasto, owinąć je w folię i umieścić w zamrażarce na 20 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć, Oderwać z niego małą część, którą zamrażamy.
Ciasto rozwałkować, nakłuć widelcem, poukładać na nim śliwki.
Na wierzch zetrzeć zamrożony kawałek ciasta.
Piec 40 minut w 160*
Smacznego
Chcę zrobić w sobotę bo wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńZastosowałaś otręby? to znaczy mąkę żurek?
Pozdrawiam:)
Zdrowsza wersja pysznego ciasta:)
OdpowiedzUsuńCiasto kruche uwielbiam pod każdą postacią. Pychota.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie:))takie ciasta lubię najbardziej:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche ciasta z owocami, ale z otrębami, jeszcze nie jadłam. 😊
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Kruche jedne z najlepszych. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Takie cieplutkie z piekarnika pewnie najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam ciasta ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam ciasta ze śliwkami :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Trzeba korzystać ze śliwek póki są :)
OdpowiedzUsuńPycha, lubię takie ciasta :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche pod każdą postacią :-)
OdpowiedzUsuńCiasto śliwkowe w sezonie najlepsze:)
OdpowiedzUsuń