niedziela, 25 czerwca 2017

Miętowy biszkopt z musem truskawkowym

Polecam smaczne i orzeźwiające ciasto. Pianka śmietankowa i mus truskawkowy między blatami biszkoptu. W cieście znajdują się pocięte listki świeżej mięty.


MIĘTOWY BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI





Biszkopt;

3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakaa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
1 szklanka cukru
garść listków mięty

Białka zmiksować z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem. Stopniowo dosypywać do ciasta, mieszając już tylko miękka silikonową szpatułką. Na koniec dodać posiekane listki mięty. Blachę o wymiarach 25/25 wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko spód ). Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut, piec w temp. 160 * na funkcji dół,


Masa truskawkowa;

1 kg. truskawek
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe

Truskawki należy wypłukać, obrać ze szypułek i zmiksować. Podgrzać je prawie do wrzenia a następnie wsypać dwie galaretki. Nie gotować.  Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.

Masa śmietankowa;

250 ml. śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
3 listki żelatyny

Śmietankę miksujemy z cukrem na sztywno.
Listki żelatyny zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pięć minut. Po tym czasie odciskamy je w ręce. Dodajemy odrobinę wrzątku (tyle aby rozpuścił żelatynę)
Rozpuszczoną wlewamy do masy śmietankowej. Mieszamy mikserem pół minuty. Odstawiamy w chłodne miejsce.




















Biszkopt przeciąć na dwie części.
Na spód wylać tężejącą białą masę, na wierzch  masę z truskawek. Czynność powtórzyć na drugiej części ciasta.



 SMACZNEGO.

44 komentarze:

  1. Musi być pyszny i orzeźwiający:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki jest Reniu 😊Również pozdrawiam ❤

      Usuń
  2. Wszystkie ciasta z dodatkiem truskawek ubóstwiam. Zresztą nie tylko ciasta. Gdy przeglądam wpisy na blogach kulinarnych i trafiam na temat - deserki, ciasta lub inne słodycze - gnam do kuchni choćby po 1 małe ciasteczko, by zatłuc słodyczowy głód:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie i na pewno przepysznie smakuje!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Same pyszności ostatnio u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne połączenia, smakowicie wygląda :) Zjadłabym na pewno nie jeden kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjnie smaczne ciasto. Mięta i truskawki świetnie się komponują :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeżeli smakuje tak samo jak wygląda- to muszę go koniecznie upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Choć za miętą generalnie nie przepadam, to tu bym skusiła się spróbować kawałeczek, bo przeapetycznie się prezentuje :) Dzięki Gosiu za wspólny, truskawkowy weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też za miętą nie przepadam, lecz w tym cieście jest jej dosłownie ''nutka'' :)

      Usuń
  9. Ale wspaniałe ciacho :) Oj, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jadam ciast z żelatyną, ale wizualnie bardzo mi się podoba ;))

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za wspólną truskawkową akcję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio zaczęłam doceniać mięte, a Twoje ciasto wygląda obłędnie, muszę wkrótce wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ on musi być pyszny, dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie ciacho do kawki w sam raz, pyszne z pewnością było ;) dziękuję za wspólna zabawę ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały przepis, z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O rany jak pysznie wygląda - ja ostatnio też pożeram truskawy - a Twój pomysł wygląda fantastycznie - pewnie też tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda obłędnie, jest jeden szkopuł...śmietana.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacyjne połączenie smaków, pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciekawe połączenia, skosztowałabym kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowne połączenie smaków :) Ciasto wygląda rewelacyjnie i na pewno tak samo smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny pomysł z tą miętą :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniałe ciacho Małgosiu. Dziękuję za wspólne truskawkowe wypiekanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Często dodaję mięte do ciast i rzeczywiście nadaje ona delikatnego aromatu. Gosieńko, Twoje ciacho wygląda przepysznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo fajne ciasto :) Bardzo lubię ciasta biszkoptowe :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo apetyczne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Mięta i truskawki - idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pysznie wyglada, musi byc mega orzeźwiający

    OdpowiedzUsuń
  28. Kolejne cudo z cudownymi truskaweczkami :P <3

    OdpowiedzUsuń