MIĘTOWY BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI
Biszkopt;
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakaa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
1 szklanka cukru
garść listków mięty
Białka zmiksować z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem. Stopniowo dosypywać do ciasta, mieszając już tylko miękka silikonową szpatułką. Na koniec dodać posiekane listki mięty. Blachę o wymiarach 25/25 wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko spód ). Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut, piec w temp. 160 * na funkcji dół,
Masa truskawkowa;
1 kg. truskawek
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
Truskawki należy wypłukać, obrać ze szypułek i zmiksować. Podgrzać je prawie do wrzenia a następnie wsypać dwie galaretki. Nie gotować. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.
Masa śmietankowa;
250 ml. śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
3 listki żelatyny
Śmietankę miksujemy z cukrem na sztywno.
Listki żelatyny zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pięć minut. Po tym czasie odciskamy je w ręce. Dodajemy odrobinę wrzątku (tyle aby rozpuścił żelatynę)
Rozpuszczoną wlewamy do masy śmietankowej. Mieszamy mikserem pół minuty. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Biszkopt przeciąć na dwie części.
Na spód wylać tężejącą białą masę, na wierzch masę z truskawek. Czynność powtórzyć na drugiej części ciasta.
SMACZNEGO.
Piekłam z ;
Moje domowe kucharzenie-szybkie ciasto z truskawkami
Teresa Walczak- tort truskawkowy na dzień Ojca
Czarna od kuchni-ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i truskawkami
Kuchnia i podróże-ucierane ciasto z truskawkami
Zrób to smacznie-czekoladowe naleśniki z mascarpone i truskawkami
Grunt to przepis-kokosowy pudding z chia i truskawką
Di gotuje-koktajl truskawkowy na mleczku kokosowym
Życie zaczyna się w kuchni-tort truskawkowo kokosowy
Różowa kuchnia-bułeczki drożdzowe z truskawkami
Dorota Legec tarta z truskawkami i kremem budyniowym
Moje domowe kucharzenie-szybkie ciasto z truskawkami
Teresa Walczak- tort truskawkowy na dzień Ojca
Czarna od kuchni-ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i truskawkami
Kuchnia i podróże-ucierane ciasto z truskawkami
Zrób to smacznie-czekoladowe naleśniki z mascarpone i truskawkami
Grunt to przepis-kokosowy pudding z chia i truskawką
Di gotuje-koktajl truskawkowy na mleczku kokosowym
Życie zaczyna się w kuchni-tort truskawkowo kokosowy
Różowa kuchnia-bułeczki drożdzowe z truskawkami
Dorota Legec tarta z truskawkami i kremem budyniowym
Musi być pyszny i orzeźwiający:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńTaki jest Reniu 😊Również pozdrawiam ❤
UsuńWszystkie ciasta z dodatkiem truskawek ubóstwiam. Zresztą nie tylko ciasta. Gdy przeglądam wpisy na blogach kulinarnych i trafiam na temat - deserki, ciasta lub inne słodycze - gnam do kuchni choćby po 1 małe ciasteczko, by zatłuc słodyczowy głód:)
OdpowiedzUsuńHa ha ja mam to samo 😊
UsuńWygląda niesamowicie i na pewno przepysznie smakuje!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam 😊
UsuńSame pyszności ostatnio u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenia, smakowicie wygląda :) Zjadłabym na pewno nie jeden kawałeczek.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
UsuńRewelacyjnie smaczne ciasto. Mięta i truskawki świetnie się komponują :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się i dziękuję :)
UsuńJeżeli smakuje tak samo jak wygląda- to muszę go koniecznie upiec ;)
OdpowiedzUsuńPolecam i dziękuję :)
UsuńChoć za miętą generalnie nie przepadam, to tu bym skusiła się spróbować kawałeczek, bo przeapetycznie się prezentuje :) Dzięki Gosiu za wspólny, truskawkowy weekend :)
OdpowiedzUsuńJa też za miętą nie przepadam, lecz w tym cieście jest jej dosłownie ''nutka'' :)
UsuńAle wspaniałe ciacho :) Oj, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie <3
OdpowiedzUsuńNie jadam ciast z żelatyną, ale wizualnie bardzo mi się podoba ;))
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólną truskawkową akcję!
OdpowiedzUsuńWspaniały biszkopt!
OdpowiedzUsuńAle pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio zaczęłam doceniać mięte, a Twoje ciasto wygląda obłędnie, muszę wkrótce wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam 😊
UsuńAleż on musi być pyszny, dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho do kawki w sam raz, pyszne z pewnością było ;) dziękuję za wspólna zabawę ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńO rany jak pysznie wygląda - ja ostatnio też pożeram truskawy - a Twój pomysł wygląda fantastycznie - pewnie też tak smakuje!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ❤
UsuńWygląda obłędnie, jest jeden szkopuł...śmietana.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Rewelacyjne połączenie smaków, pycha :D
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenia, skosztowałabym kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie smaków :) Ciasto wygląda rewelacyjnie i na pewno tak samo smakuje :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tą miętą :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho Małgosiu. Dziękuję za wspólne truskawkowe wypiekanie. :)
OdpowiedzUsuńCzęsto dodaję mięte do ciast i rzeczywiście nadaje ona delikatnego aromatu. Gosieńko, Twoje ciacho wygląda przepysznie. :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto :) Bardzo lubię ciasta biszkoptowe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Bardzo apetyczne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńCudo☺
OdpowiedzUsuńMięta i truskawki - idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada, musi byc mega orzeźwiający
OdpowiedzUsuńKolejne cudo z cudownymi truskaweczkami :P <3
OdpowiedzUsuń