wtorek, 6 czerwca 2017

Kurczak w sosie z kaszą gryczaną

O zaletach kaszy gryczanej każdy wie. Zawiera dużo białka, węglowodanów i nie zawiera glutenu. Zawartość tłuszczu jest niewielka, za to występują w niej nienasycone kwasy tłuszczowe.
Przygotowałam z dodatkiem kaszy lekkie i smaczne danie. Polecam.




 Dwa woreczki kaszy gryczanej 
1 kg. mięsa z kurczaka
6 dużych ząbków czosnku
sól do smaku, pieprz
pęczek kopru

Pokrojonego kurczaka wrzucamy na wrząca osoloną wodę. Gdy zmięknie, dodajemy pokrojone ząbki czosnku i skrojoną całą wiązkę koperku razem z łodygami.
Dusimy pod przykryciem kilka minut.

W tym czasie przygotowujemy sos;

1/2 szklanki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
łyżeczka papryki słodkiej i wędzonej
łyżka majeranku
sól do smaku, pieprz.

Składniki mieszamy ze sobą w małym naczyniu, tak aby nie było grudek.
Wylewamy na gotujące się mięso. Można doprawić maggi w płynie lub świeżym lubczykiem



















http://www.mlynystoislaw.pl/

28 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetyczni! ja tylko musiałabym zaminić kurczaka, bowiem nie jem mięsa ;p ale kasze uwielbiam!
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  2. My też uwielbiamy kaszę gryczaną i kurczaczka.
    Pyszne jedzonko.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja akurat za kaszą gryczaną nie przepadam, ale kurczaka dawno nie jadłam i narobiłaś mi ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne danie, uwielbiam kaszę gryczaną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny pomysł na pyszny obiadek :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kaszę gryczaną rzadko jem, ale danie wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczaka lubię w każdej postaci:))ten też wyglada apetycznie:))Pozdrawiam serdecznie)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne danie :) Zazwyczaj to polewa się kaszę gryczaną sosem. Bardzo fajny sposób zrobienia sosu :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie i stylowo ! :) Wypróbuję Twój przepis na pewno ! :)
    Creativeandcook.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne, pożywne i bardzo smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe danie. Dość często wykorzystuję w kuchni kaszę gryczaną, zarówno w wersji niepalonej, jak i palonej.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo lekko, pożywnie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe połączenie. Danie jednogarnkowe zawsze praktyczne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię kaszę gryczaną. Fajne danie z niej powstało ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię kaszę gryczaną, zwłaszcza z dodatkiem warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nic dodać, nic ująć.
    Pyszne danie.
    A kaszę gryczaną wprost uwielbiam.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jestem zwolenniczką dań jednogarnkowych, wygląda smakowicie, mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jednogarnkowce - to jest to! Im mniej skorup do zmywania, tym lepiej ;) Kurczak bardzo zachęcający, Gosiu :)

    OdpowiedzUsuń