1 kg karkówki wieprzowej
główka czosnku
przyprawy;
papryka słodka, ostra , grillowana
kminek, sól do smaku, pieprz
gałka muszkatołowa, majeranek otarty
Mięso płuczemy i kroimy w plastry. Wykładamy każdy, stopniowo na wrzącą wodę. Najlepiej gdy będzie to naczynie ciężkie i długo trzymające ciepło. Gotujemy z przyprawami i pokrojonym czosnkiem.
Pod koniec zagęszczamy zasmażką. Robię ją w następujący sposób; dwie łyżki mąki grzeję na suchej patelni, aż się lekko przyrumieni. Na gorącą mąkę wlewam wrzątek i mieszam. Całość wylewam do mięsa i gotuję jeszcze przez chwilę.
Wspaniale ze taki przepis bo zawsze mi brakuje pomyslu jak przyrządzić karczek teraz już wiem gdzie szukać przepisu pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna propozycja Małgosiu :) Chętnie wpadłabym do Ciebie na taki apetyczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńkonkretny obiadek :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:))
OdpowiedzUsuńlubię takie mięsko :)
OdpowiedzUsuńu mnie bez zasmażki (jakoś nie przepadam), ale w sosie jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńmmmm... tak parzę że dawno frytek nie jadłam
OdpowiedzUsuńsuper zwłaszcza,że podane z makaronem :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tak doprawione mięsko. Czosneczek jest the best :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam karczku i jakoś mnie nie przekonuje, ale ten makaron, co jest obok, chętnie bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńTaką miękką karkówkę, to ja też bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię duszone mięsa, mojemu mężowi też by posmakowała. Pycha!!!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie :) Bardzo lubię karkówkę, ale miękką oraz dobrze przyprawioną :)
UsuńPozdrawiam,
Patryk
Świetny sposób na karkóweczkę! :)
OdpowiedzUsuń