Składniki na kwadratową blachę o wym.25/25 cm.
6 jaj ( M )
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
2 kopiate łyżki mąki krupczatki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek. Białka zmiksować na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Masa ma być sztywna i lśniąca. Następnie dodać po jednym żółtku, miksując już na najmniejszych obrotach miksera. Przesiane mąki z proszkiem stopniowo wsypać do masy z jajek. Mieszając już silikonową, miękką szpatułką.
Piec 160 * - 40 minut.
http://www.mlynystoislaw.pl/
Pysznie wygląda ten biszkopt :) Idealny :) A to ciasto z jego wykorzystaniem rewelacja :)
OdpowiedzUsuńNajczęściej piekę biszkopt z podobnych, jak Ty, składników. Dodaję 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Nigdy jeszcze nie piekłam z krupczatką, więc następnym razem spróbuję:)
OdpowiedzUsuńjaaaaaaaa.... aż żałuję że nie potrafię nic upiec (poza chlebem)
OdpowiedzUsuńNo biszkopt bez zarzutów :) Można robić wspaniałe ciacha :D
OdpowiedzUsuńbiszkopt idealny :)
OdpowiedzUsuńteż mam swój ulubiony przepis na biszkopt, a dobry przepis to gwarancja dobrego ciacha:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta biszkoptowe :) Często je przyrządzam :) Ja zazwyczaj robię biszkopt na podst. ubitych białek. Można także zrobić biszkopt na podst. ucieranych żółtek z cukrem lub na parze. Należy pamiętać o zachowaniu proporcji składników do przyrządzenia ciast biszkoptowych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Super przepis:)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, na pewno skorzystam, bo biszkopt jaki piekłam niedawno na bazie receptury wyGooglanej, okazał się kompletną porażką. Właśnie szukałam sprawdzonego patentu. Twój biszkopcik przepięknie i równo wyrósł - aż bierze ochota na pieczenie :)
OdpowiedzUsuń