wtorek, 5 września 2017

Domowe tortille-przepis na ciasto



Na pewno większość z Was ma swój sprawdzony przepis na te smaczne krążki ? Ja jednak postanowiłam podzielić się swoim niezawodnym i sprawdzonym sposobem, na zrobienie dziewięciu dużych krążków. Cena wydania domowego jest niska i wiemy co jemy.


CIASTO NA TORTILLE



































1 szklanka bardzo ciepłej wody
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju u mnie rzepakowy
kopiata łyżka siemienia lnianego

Mąkę przesiać na stolnicę i dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić ręcznie, aż będzie elastyczne i miękkie. Ja wyrabiam około kilku minut, to w zupełności wystarczy. Następnie owijamy ciasto w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy na 9 części, ponownie nakrywamy folią. Każdą kulkę wałkujemy na cienkie blaty o średnicy 20 cm, bezpośrednio przed pieczeniem. Pieczemy na suchej patelni z obu stron. Przewracamy, jeżeli na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
Tortille układamy na płaskim talerzu i nakrywamy dość wilgotną ścierką. Wykonujemy tą czynność, aby placki były miękkie.

Smacznego.



17 komentarzy:

  1. Nigdy jeszcze nie byłam zadowolona ze zrobionych przez siebie tortilli. Łamały się, były za twarde, nie można było ich zrolować. Twój przepis już zapisany, więc w najbliższym czasie będę działać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi domowe jakoś tez za bardzo nie wychodziły :/ A Twoje wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu to wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada cudownie
    Pozdrawiam
    Karina

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno skorzystam, bo tortille prezentuję się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny przepis. Będę z niego korzystać.
    Gosiu, czym mogę zastąpić siemię lniane?
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię właśnie takie domowe :) Są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe zawsze najlepsze!
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  9. super :) chętnie bym przetestowała, ale w wersji bez glutenu :) ciekawe jak byłoby z lepkością :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nie miałem okazji robić tortilli ☺ Muszę spróbować zrobić taką tortillę wg tego przepisu ☺ Bardzo apetycznie wygląda tortilla z farszem ☺

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  11. domowa tortilla to chociaż wiadomy skład, bo te sklepowe w 99% procentach mają wiele do życzenia :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Też sama przygotowuję placki, domowe najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń