piątek, 5 stycznia 2018

Ptasie mleczko


Domowe ptasie mleczko zrobisz w niespełna pół godziny. Może wydawać się skomplikowane, jednak tak nie jest. W pierwszej kolejności zrób polewę czekoladową, następnie od razu przystąp do zrobienia ptasiego mleczka.

PTASIE MLECZKO



 Trotownicę o śr. 24 cm. wyłozyc papierem do pieczenia.



Składniki na polewę czekoladową;

2 łyżki masła
3 pełne łyżki ciemnego kakao
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru z wanilią
100 ml. śmietanki 30 %
około 100 ml. wrzątku

Do rondelka należy wlać śmietankę, dodać masło i cukry. Lekko podgrzać, wsypać kakao. Grzać na małym ogniu. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać, lekko przestudzoną wlać do polewy. Dokładnie rozmieszać ze sobą składniki. Odstawić i przystąpić do zrobienia pianki.

Składniki na ptasie mleczko;

6 surowych białek
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cyrtyny
2 krople dowolnego aromatu
2 łyzki żelatyny
100 ml. wrzątku
barwnik różowy

Białka ubijać i powoli dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, aromat i barwnik.
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać i lekko przestudzić. Przestudzoną dodać do masy z białek. Miksować na najniższych obrotach miksera. Powinna powstać gładka i błyszcząca masa.
Masę wylać na uprzednio przygotowaną blachę. Na wierzch delikatnie rozprowadzić szpatułką polewę czekoladową.

Smacznego.


22 komentarze:

  1. Za ptasim mleczkiem nigdy nie przepadałam, ale takie domowe co innego :) Może kiedyś zrobię coś podobnego, tylko zamienię żelatynę na agar, ciekawe czy wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię taką domową wersję ptasiego mleczka. Zwykle robię na biszkopcie z dodatkiem owoców, ale taka propozycja też jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a my uwielbiamy ptasie mleczko i często robię jako deser:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudnie wygląda, tak delikatnie i ten różowy kolor :D Po prostu rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ptasie mleczko wygląda wspaniale, wyjątkowo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ptasie mleczko i chętnie zrobię. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda perfekcyjnie :) muszę spróbować zrobić, bo tu w Hiszpanii takich specyfików nie ma... a ze śmietanki 18% by wyszłą polewa? o tłustszą tutaj ciężko :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ptasie mleczko! Twoje ma cudowny kolor <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Szybko, delikatnie i smacznie :) Fajny deserek do kawusi czy herbatki jeśli ktoś już nie może patrzeć na makowce, pierniki itp :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu wspaniałe ptasie mleczko uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie robiłam ptasiego mleczka. twoje wygląda bardzo apetycznie.
    Muszę wypróbować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż ślinka cieknie, jak patrzę na zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kto ptasiego nie lubi??
    Ja jestem za! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pycha! Wygląda wspaniale, aż nabrałam ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychotka ☺ Same pyszności ☻ To mój ulubiony deser ♥

    Pozdrawiam Panią serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  16. O tak! prawdziwe prasie mleczko jest na białkach. Moje to po prostu śmietankowa pianka, ale małżonkowi nazwa pasuje :-D

    OdpowiedzUsuń