niedziela, 28 stycznia 2018

Mintaj w marchewce


Polecam bardzo smaczne i szybkie danie. Jest to ryba w marchewce z przyprawami.

Od pewnego czasu mam wrażenie, że doba jest krótsza. Brakuje mi na wszystko czasu.
Poza tym, te długie wieczory i krótkie dni bardzo mnie rozpraszają i dezorganizują.
Czy Wy też macie dosyć tej zimy ?




MINTAJ W MARCHEWCE




3 marchewki
1 mintaj
3 ząbki czosnku

3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz mielony
papryka czerwona słodka
kilka łyżek oliwki
kopiata łyżka majeranku


Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, oliwkę, dodać  przyprawy oprócz majeranku, pokrojony czosnek i zagotować minutę.

 Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na gotującą wodę z przyprawami.
 Kiedy marchew lekko zmięknie, na środku położyć rybę. Rybkę posolić i posypać majerankiem.
Przykryć i dusić kilka minut.

Smacznego.


14 komentarzy:

  1. Prawie jak ryba po grecku ;) Mężowi mojemu na pewno by posmakowała :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu, brak czasu to zmora wszystkich. Gdy robi się ciemno, mija ochota na jakąkolwiek pracę. Dlatego nie przepadam za zimą.
    Rybę po grecku ubóstwiam, więc i ta w Twojej wersji na pewno jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak niech już będzie wiosna :) w mojej kuchni ostatnio też szybkie potrawy tylko :) pyszna rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie połączenie i szybkie przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To mi od razu przypomniało rybę po grecku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu naprawdę świetne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, ciekawe danie! Chętnie spróbuję!
    Co zaś do zimy, mnie też pewnie lada chwila to dopadnie, bo zawsze w lutym zaczyna mi brakować światła i tęsknię już za wiosną.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne danie, trochę podobne do ryby po grecku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubimy rybę w warzywach :) Robimy ją bardzo podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też mam dość zimy :( A danie wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka ryba jest przepyszna. Bardzo pysznie smakuje ryba po grecku :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń