Domowe ptasie mleczko zrobisz w niespełna pół godziny. Może wydawać się skomplikowane, jednak tak nie jest. W pierwszej kolejności zrób polewę czekoladową, następnie od razu przystąp do zrobienia ptasiego mleczka.
PTASIE MLECZKO
Składniki na polewę czekoladową;
2 łyżki masła
3 pełne łyżki ciemnego kakao
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru z wanilią
100 ml. śmietanki 30 %
około 100 ml. wrzątku
2 łyżeczki żelatyny
Do rondelka należy wlać śmietankę, dodać masło i cukry. Lekko podgrzać, wsypać kakao. Grzać na małym ogniu. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać, lekko przestudzoną wlać do polewy. Dokładnie rozmieszać ze sobą składniki. Odstawić i przystąpić do zrobienia pianki.
Składniki na ptasie mleczko;
6 surowych białek
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cyrtyny
2 krople dowolnego aromatu
2 łyżki żelatyny
100 ml. wrzątku
barwnik różowy
Białka ubijać i powoli dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, aromat i barwnik.
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać i lekko przestudzić. Przestudzoną dodać do masy z białek. Miksować na najniższych obrotach miksera. Powinna powstać gładka i błyszcząca masa.
Masę wylać na uprzednio przygotowaną blachę. Na wierzch delikatnie rozprowadzić szpatułką polewę czekoladową.
Smacznego.
Za ptasim mleczkiem nigdy nie przepadałam, ale takie domowe co innego :) Może kiedyś zrobię coś podobnego, tylko zamienię żelatynę na agar, ciekawe czy wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńWyjdzie, na pewno :)
UsuńLubię taką domową wersję ptasiego mleczka. Zwykle robię na biszkopcie z dodatkiem owoców, ale taka propozycja też jest super :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńa my uwielbiamy ptasie mleczko i często robię jako deser:)
OdpowiedzUsuńAle cudnie wygląda, tak delikatnie i ten różowy kolor :D Po prostu rewelacja :)
OdpowiedzUsuńPtasie mleczko wygląda wspaniale, wyjątkowo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ptasie mleczko i chętnie zrobię. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńpycha wyglada super!!!!!
OdpowiedzUsuńwygląda perfekcyjnie :) muszę spróbować zrobić, bo tu w Hiszpanii takich specyfików nie ma... a ze śmietanki 18% by wyszłą polewa? o tłustszą tutaj ciężko :(
OdpowiedzUsuńMożesz dać 18 :)
UsuńUwielbiam ptasie mleczko! Twoje ma cudowny kolor <3
OdpowiedzUsuńPyszny, szybki deser :)
OdpowiedzUsuńSzybko, delikatnie i smacznie :) Fajny deserek do kawusi czy herbatki jeśli ktoś już nie może patrzeć na makowce, pierniki itp :P
OdpowiedzUsuńMałgosiu wspaniałe ptasie mleczko uwielbiam
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam ptasiego mleczka. twoje wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować.
Pozdrawiam:)
Aż ślinka cieknie, jak patrzę na zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńKto ptasiego nie lubi??
OdpowiedzUsuńJa jestem za! :)
Ale pycha! Wygląda wspaniale, aż nabrałam ochoty ;)
OdpowiedzUsuńPychotka ☺ Same pyszności ☻ To mój ulubiony deser ♥
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Panią serdecznie,
Patryk
Pysznie wygląda :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńO tak! prawdziwe prasie mleczko jest na białkach. Moje to po prostu śmietankowa pianka, ale małżonkowi nazwa pasuje :-D
OdpowiedzUsuń