czwartek, 11 stycznia 2018

Biszkopt z kremem waniliowym



Kilka dni temu otrzymałam do testowania kremy do ciast i tortów firmy Lauretta.
Są w bardzo wygodnych litrowych opakowaniach. Na ich końcu znajduje się specjalny otwór, umożliwiający wkręcenie tutek do wyciskania masy. Tutki otrzymujemy w zestawie.
 Krem jest delikatny i aksamitny i nie zawiera grudek. Wprost idealny. Dekoruje się nim wygodnie. Worek po zużyciu wyrzucamy.
Jeśli nie zużyjemy wszystkiego, umieszczamy w lodówce lub zamrażalniku.
Smaki kremów są wyraźne. Jeśli jest to wanilia, to rzeczywiście pachnie wanilią, a nie ma jedynie jej posmaku.
Jedną rzeczą, którą bym zmieniła, jest słodycz. Jak dla mnie mogły by, być mniej słodkie.
Jednak nie ma to większego znaczenia, jeśli podamy krem z kwaśnymi owocami np. malinami.





4 jaja
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem waniliowy Lauretta
maliny (u mnie mrożone)

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania powoli dodawać cukier. Następnie po jednym żółtku i mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia.

Biszkopt piec w tortownicy o śr. 16 cm. 150*-ok. 20 minut.

Po upieczeniu, wystudzić, przeciąć w poprzek. W górnej części wyciąć koło. Uzupełnić masą i udekorować malinami.

Smacznego.





















22 komentarze:

  1. Taki gotowy krem jest idealny, gdy zależy nam na szybkim przygotowaniu ciasta. Nigdy jeszcze tego typu opakowań z nadzieniem nie widziałam w sprzedaży. Twój biszkopcik z dodatkiem malin wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko gotowy krem jest to duża pomoc w kuchni i oszczędność czasu :)

      Usuń
  2. Ładniutki, apetyczny a nawet kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładniutki, apetyczny a nawet kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie woreczki nie koniecznie trzeba wyrzucać :) Można umyć, osuszyć i możemy raki worek ponownie wykorzystać do dekorowania ciast np. własnoręcznie przyrządzonym kremem ☺
    Ciasto wygląda przepysznie ☺ Bardzo lubię ciasta biszkoptowe z kremem lub bitą śmietaną ☺

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie.
    Jestem ciekawa w jakiej cenie jest taki krem?
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym skosztowała:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapewne jest smaczny i pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. Torcik wyszedł pierwsza klasa :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie kremy są nie dla mnie, ale cały tort bardzo mi się podoba, wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowna klasyka, biszkopt, krem waniliowy i maliny :) czego chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny <3 Zrobiłam się głodna od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda bardzo bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale śliczny biszkopcik porwałabym CI kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale ciekawe te kremy :) Nie lubimy gotowców ale fajne jest to, że zawsze mogą być pod ręką i ciacho dla gości raz, dwa zrobione :)

    OdpowiedzUsuń