piątek, 13 maja 2016

PASZTET Z WARZYW

Pasztet jest rewelacyjny.




1 seler korzeń ( średni )
6 marchwi
4 cebule
1 puszka białej fasoli
3 szklanki rosołu
1 szklanka bułki tartej
5 jaj, 1/2 kostki masła
sól, pieprz, starta gałka muszkatułowa( na czubku łyżeczki )
papryka ostra i słodka.I co kto lubi :)




Seler i marchew starłam na grubych oczkach.Zalałam rosołem dałam masło i dusiłam pod przykryciem.
Cebule poszatkowałam i zeszkliłam na oleju.
Fasolę z puszki razem z zalewą zblendowałam
Cebulę wsypałam do garnka pod koniec duszenia warzyw.
Wszystko zblendowałam, dołożyłam fasolę również zmiksowaną.
Kiedy farsz ostygł, dołożyłam jaja, bułkę tartą i przyprawy.

Piekłam w podłużnej formie na papierze około 1 godz. w 150 *

Wierzch dobrze jest posypać bułką tartą przed pieczeniem.






7 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne, nie wiem czemu w pierwszej chwili myślałam ze to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pasztecik, z pewnością jest pyszny w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie rarytasy, ale w moim domu musiałabym zjeść sama :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna propozycja. Podoba mi się. Pasztet ma fajny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy warzywne pasztety z fasolą :D Ten na pewno przypadłby nam do gustu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest pyszny. Ze względu na wątrobę nie dodałem cebuli i żółtek z jajek. Białko ubiłem na sztywną pianę.

    OdpowiedzUsuń