Na te dni deszczowe i szare robimy rurki, ptysie i eklerki. Dobry pomysl, w sam raz aby sobie osłodzić życie :)
SKŁADNIKI;
1 szklanka wody
250 g margaryny
2 szklanki mąki pszennej
4 jaja
mała szczypta soli
1/2 litra śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Margarynę zagotowałam z wodą. Na gotującą się wsypałam mąkę. Wyłączyłam i mieszałam drewnianą łyżką. Nalezy mieszać do momentu aż składniki połaczą się i ciasto zacznie odchodzić od garnka. U mnie trwało to około 3 minuty. Czyli bardzo szybko można uzyskać żądany efekt :)
Ciasto chłodzimy , ma być na prawdę ZIMNE. Do takiego ciasta dodałam całe jaja i wymieszałam mikserem.
Wyciskałam strzykawką .
Należy piec w temp.200* 30 minut.
Zimne przekroiłam i przekładałam bitą śmietaną ubitą z cukrem pudrem.
PIEKŁAM Z ;
Małgorzata Kluza -Rojek FB
Iwona Bajek FB
Joasią-Sama słodycz i szczypta chilli
Izioni Pyszne Smaki
Sweet Orange
Maminek Kulinarny
Esmeralda ze smakiem
W Garach u Gosi
Danusią
SMACZNEGO.
Małgosiu wspaniałe ptysie:) porywam jednego :) dziękuję za wspólne wypiekanie :) pozdrawiam Cie kochana :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ptysie i eklerki i wszystko inne z tego ciasta :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńNarobilas mi checi na takie eklerki. Pycha :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Edytko i zapraszam -:)
UsuńPyszny i lekki deser. Zrobię chyba eklerki. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńWłaśnie nosimy się z zamiarem zrobienia bezglutenowych ptysi :D
OdpowiedzUsuńSuper Ci wyszły!
Dziewczyny trafiacie w dziesiątkę, teraz jest duże zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe -:) Pozdrawiam.
UsuńAle smakowite :>
OdpowiedzUsuńAle numer:) upiekliśmy ptyśki bez umawiania się..hehehe
OdpowiedzUsuńFajne to wspólne kucharzenie:) Pozdrawiamy serdecznie:)
Telepatia ;)
UsuńWspaniałe i ptysie, i eklerki. Zapach cukierni z dzieciństwa. :) Dziękuje Małgosiu za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuń