Bardzo proste
Bardzo szybkie
Bardzo smaczne
1.CIASTO
1/2 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
3-4 całych jaj(zalezy od wielkości)
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z jednej cytryny
starta skórka z jednej cytryny
Margarynę miksujemy do białosci z cukrem i cukrem waniliowym.
Do masy dodajemy po całym jajku, cały czas miksując.
I stopniowo dodajemy po łyżce mąki , przesianej z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy do uzyskania puszystej masy.
2.KRUSZONKA
1/4 kostki masła lub margaryny
dwie łyżki cukru
mąka pół szklanki
Piekłam 45 min.w 150 * po wyłączeniu trzymałam jeszcze w zamkniętym piecu 15 minut.
Bardzo fajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńCzekam na truskawki z utęsknieniem :)
Już pojawiły się truskawki. Jednak najlepsze są kiedy jest ich wysyp i słońce.
UsuńJa czekam na swoje. W moich rejonach (na północy Polski) jeszcze nie ma truskawek. Dopiero kwitną :) Są przywożone z południa Polski. No, ale jakoś się przyzwyczaiłam, że skoro mam swoje, to nie kupuję :) I muszę czekać :)
Usuńpyszne ciacho w sam raz do kawki lub na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńZawsze takie ciacho będzie kojarzyć nam się z babcinymi podwieczorkami ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta drożdżowe...mniam
OdpowiedzUsuńSzybko prosto i smacznie - to jest to co lubię najbardziej! :D
OdpowiedzUsuńA ile tych truskawek dodajemy?
OdpowiedzUsuń