środa, 4 stycznia 2017

Kopytka klasyczne z ziemniaków

Klasyczne kluchy z gotowanych ziemniaków, Bardzo smakują z bułką tartą podsmażoną na masełku.
Najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej.




Składniki;
1 i 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
2 jaja
4 łyżki mąki ziemniaczanej
8-10 łyżek mąki pszennej+ mąka do podsypania
1/3 kostki masła
5 łyżek bułki tartej
sól

Ziemniaki należy zagotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę.


Dodać jaja, mąki i wyrobić kulę. Jeżeli ciasto będzie kleiło się do rąk, trzeba dać ciut więcej mąki.

Ciasto ma być miękkie.









Dzielimy na cztery części i ręcznie tworzymy z ciasta rulony.










Tniemy na kawałki pod kątem.
Gotujemy w osolonej wodzie. Trzy minuty od momentu wypłynięcia. Gdy wypłyną zmniejszamy grzanie tak aby woda lekko wrzała.


Masło należy roztopić w garnuszku i wsypać bułkę tartą. 

Smacznego :)






19 komentarzy:

  1. Klasyczne dnie, w domowym wydaniu najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm mogę je jeść codziennie!:)
    http://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Kluseczki to ja zawsze bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, moje ulubione danie :) Bardzo lubię kopytka polane masłem i zrumienioną bułką tartą :) Kopytka apetycznie wyglądają :) Przypominają mi kluski leniwe, które również uwielbiam :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię kopytka, ale w trochę innej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka, bardzo lubię i właśnie z podsmażoną bułeczką. Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam kopytka i chętnie bym teraz zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 18 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam kopytek;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha, bardzo lubię kopytka. Mogę je jeść i na słodko i na wytrawnie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochamy kopytka ale niestety nie możemy tych tradycyjnych :/ Więc robimy lżejsze wersje i zawsze jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Małgosiu nie umawiałyśmy się a robiłyśmy razem kopytka:) różne wersje ale te tradycyjne stanowią bazę. Bardzo je lubimy.
    Wszystkiego co najlepsze życzymy i pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię kopytka z surówką kapusty kiszonej. Oj takie smaki wyniosłam z rodzinnego domu. :-)

    OdpowiedzUsuń