Zazwyczaj wykorzystuję mięso, na którym gotowałam rosół. W sosie całkiem zmienia smak do tego jeszcze można podać świeżo ugotowane ziemniaczki i na pewno wszystkim będzie smakowało.
Składniki;
1/2 średniego kurczaka
1 średnia cebula
kolendra 1/3 łyżeczki
papryka słodka 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki
bazylia 1/2 łyżeczki
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4 szt.
sól do smaku
3 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
Kurczaka należy ugotować w osolonej wodzie. Gdy już będzie miękki należy mięso oddzielić od kości.
Mięso umieścić w osobnym garnku. Dolać wody z poprzedniego gotowania, ale tyle aby nie zakrywała mięsa. Cebulę pokroić w piórka i dodać wszystkie przyprawy.
Dusić pod przykryciem, aż cebula lekko zmięknie.
W osobnym garnuszku rozprowadzić mąkę w śmietanie, można dodać troszkę wody.
Sos wlać do mięsa i mieszając gotować jeszcze chwilę.
Smacznie wygląda.Jutro zrobię na obiad.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamMałgosiu :)
UsuńLubię takie smaki Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuńja ostatnio coś podobnego popełniłam i było faktycznie pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania, fajna kompozycja ziół i przypraw. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenia :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takiego kurczaczka:)
OdpowiedzUsuńto taka potrawka z kurczaka, którą uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie. Skusiłabym się na nie:)
OdpowiedzUsuńJuż chyba kiedyś pisałem, ale jeszcze raz napiszę, że super dania Pani przyrządza :) Idealnie nadają się do karty menu :) Takie pyszne dania powinny być przyrządzane w restauracjach :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk