piątek, 6 stycznia 2017

Wieniec Trzech Króli

6 stycznia w święto Trzech Króli wypieka się drożdżowe ciasta, które mają przypominać koronę. Dla ciekawostki we Francji wypieki robione są z ciesta francuskiego.
Mój wieniec jest drożdżowy, maślany i słodki.





 Składniki;

1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
duża łyżka suchych drożdży
Około 500 g. mąki
100 g masła
2 jaja rozmiar M

Mleko (całość) należy podgrzać. Następnie rozpuścić w nim cukier, sól i drożdże.
W miedzy czasie masło rozpuścić.
Gdy zaczyn zacznie pracować, dodać 2 łyżki masła i jaja. Wymieszać drewniana szpatułką.
Dosypywać przesiana mąkę.
Nie wsypuj od razu wszystkiego. Gdy ciasto jest rzadsze, lepiej wyrasta i jest miększe.
Ciasto należy wyrobić a w czasie wyrabiania dodać powoli resztę roztopionego masła.
Odstawić na 40-50 minut aby urosło.


Uformować podłużny placek, który trzeba zwinąć w rulon a potem wokół własnej osi.

 Wyłóż na papier do pieczenia. W środek włóż foremki silikonowe, aby zapobiec zrośnięciu.
Tak przygotowany odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

Boki zabezpieczyć formą od tortownicy o średnicy 26 cm.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*. Po włożeniu ciasta temp. zmniejszyć do 160* Piec 40 minut.  Ja zmieniałam co 10 minut grzanie od dołu i grzanie z termoobiegiem.
Z doświadczenia wiem, ze drożdżowe pieczone tylko na termoobiegu bardzo wysychają.






Inne wypieki związane z tym świętem można zobaczyć;
Bożenki
Asi
Dorotki
Joasi
Niny- Gotuj Sam
Iwonki

26 komentarzy:

  1. Cudowne i bardzo apetyczne ciasto :) Uwielbiam takie drożdżówki - pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne ciasto i na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam...dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo maślany, bardzo słodki-musiał być bardzo pyszny! dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ciacho Ci wyszło. :-) Bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyrósł Ci fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ciasto. I jak wyrosło! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię ciasta drożdżowe, zwłaszcza zaraz po upieczeniu gdy są jeszcze cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowite, uwielbiam wszelkie drożdżowe ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale Ci wyrósł ten wieniec. Wpraszam się na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smakowicie wyglada :-) Dziękuje na wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie przypominam sobie, żeby u nas w Wielkopolsce była taka tradycja. Cieszę się, że regionalnie również się różnimy w obrzędach oraz w stylach gotowania.
    Ja uwielbiam maślane wypieki, bardzo mi smakują!

    OdpowiedzUsuń
  13. Musi być pyszny, wyglada bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniale ci wyszedł kochana, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzieki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale ekstra pomysł! :D apetyczny wianuszek <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Babdzo, ale to bardzo dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  18. W moich okolicach nie ma takiej tradycji, a szkoda, bo prezentuje się znakomicie i pewnie również tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo apetycznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Za rok zrobię coś takiego bo jak smakują szczodraki już wiem :) pozdrawiam i dziękuje za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię domowe wypieki drożdżowe, szczególnie z kruszonką :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń