Mój wieniec jest drożdżowy, maślany i słodki.
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
duża łyżka suchych drożdży
Około 500 g. mąki
100 g masła
2 jaja rozmiar M
Mleko (całość) należy podgrzać. Następnie rozpuścić w nim cukier, sól i drożdże.
W miedzy czasie masło rozpuścić.
Gdy zaczyn zacznie pracować, dodać 2 łyżki masła i jaja. Wymieszać drewniana szpatułką.
Dosypywać przesiana mąkę.
Nie wsypuj od razu wszystkiego. Gdy ciasto jest rzadsze, lepiej wyrasta i jest miększe.
Ciasto należy wyrobić a w czasie wyrabiania dodać powoli resztę roztopionego masła.
Odstawić na 40-50 minut aby urosło.
Wyłóż na papier do pieczenia. W środek włóż foremki silikonowe, aby zapobiec zrośnięciu.
Tak przygotowany odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Boki zabezpieczyć formą od tortownicy o średnicy 26 cm.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*. Po włożeniu ciasta temp. zmniejszyć do 160* Piec 40 minut. Ja zmieniałam co 10 minut grzanie od dołu i grzanie z termoobiegiem.
Z doświadczenia wiem, ze drożdżowe pieczone tylko na termoobiegu bardzo wysychają.
Inne wypieki związane z tym świętem można zobaczyć;
Bożenki
Asi
Dorotki
Joasi
Niny- Gotuj Sam
Iwonki
Cudowne i bardzo apetyczne ciasto :) Uwielbiam takie drożdżówki - pycha! <3
OdpowiedzUsuńBardzo ładne ciasto i na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńMniam...dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńbardzo maślany, bardzo słodki-musiał być bardzo pyszny! dziękuję za wspólne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńPiękny królewski wieniec :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho Ci wyszło. :-) Bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńWyrósł Ci fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto. I jak wyrosło! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięta bułeczka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta drożdżowe, zwłaszcza zaraz po upieczeniu gdy są jeszcze cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńSmakowite, uwielbiam wszelkie drożdżowe ciasta :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale Ci wyrósł ten wieniec. Wpraszam się na kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglada :-) Dziękuje na wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńNie przypominam sobie, żeby u nas w Wielkopolsce była taka tradycja. Cieszę się, że regionalnie również się różnimy w obrzędach oraz w stylach gotowania.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam maślane wypieki, bardzo mi smakują!
Musi być pyszny, wyglada bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńWspaniale ci wyszedł kochana, porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńPiękny wianuszek!
OdpowiedzUsuńDzieki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie wieniec a u mnie gwiazda!
OdpowiedzUsuńale ekstra pomysł! :D apetyczny wianuszek <3
OdpowiedzUsuńBabdzo, ale to bardzo dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńW moich okolicach nie ma takiej tradycji, a szkoda, bo prezentuje się znakomicie i pewnie również tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńZa rok zrobię coś takiego bo jak smakują szczodraki już wiem :) pozdrawiam i dziękuje za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowe wypieki drożdżowe, szczególnie z kruszonką :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk