czwartek, 27 grudnia 2018

Brownie z chałwą




BROWNIE Z CHAŁWĄ 





Pyszne i wilgotne ciasto mega czekoladowe z dodatkiem chałwy. Przeznaczone dla miłośników czekolady, ponieważ podstawowym składnikiem jest własnie ona. Ciasto rozpływa się w ustach.

Składniki na blaszkę 30/20 cm.

250 g. gorzkiej czekolady
250 g. masła
4 jaja
120 g. maki pszennej
30 g. ciemnego kakao
120 g. chałwy
250 g. cukru
szczypta soli


Masło należy roztopić, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać, do momentu powstania sosu czekoladowego. Następnie wystudzić.
Jaja i cukier zmiksować, aż powstanie gładka i puszysta masa. Dodać przestudzony sos czekoladowy, wsypać przesianą mąkę z kakao i solą. Wymieszać. Dodać pokruszoną chałwę i delikatnie wymieszać.
Mase przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20-23 minuty w temp. 180* bez termoobiegu




15 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :) Szkoda, że znalazłam ten przepis dopiero po świętach

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak byłam mała nie lubiłam chałwy, teraz ten smak bardzo mi pasuje, zwłaszcza z czekoladą- muszę zrobić takie brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ¡¡Qué rico brownie!! Me gusta mucho el chocolate, así que este seguro se convertirá en uno de mis postres favoritos. Besitos.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie :D Aż z chęcią bym spróbowała :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, wygląda bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-):-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Połączenie pierwsza klasa :-)

    OdpowiedzUsuń