PIZZA NA GRUBYM SPODZIE
Składniki na ciasto;
3 szklanki mąki
1 surowe jajo
50 . drożdży
szklanka mleka
płaska łyżeczka cukru
duża płaska łyżka soli
Składniki na wierzch;
czarne oliwki, szpinak z fetą, jedna podsmażona na tłuszczu cebula, ser mozzarella w kulce, czerwona fasola z puszki, sos pomidorowy doprawiony oliwą i bazylią, ser żółty.
Z mleka, dwóch łyżek przesianej mąki, cukru i drożdży robimy zaczyn. Czyli wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Składniki powinny być ciepłe. Jeśli mleko wyjmiemy z lodówki, powinniśmy je lekko podgrzać.
Do wyrośniętego zaczynu, dodajemy jajko i pozostałą mąkę. Ciasto zagniatamy, pod koniec wlewamy olej. Jeśli będzie kleiło się do rąk, można ręce poprószyć mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Nakrywamy ściereczką.
Papier do pieczenia smarujemy oliwką, wykładamy wyrośnięte ciasto, rozprowadzając rękami.
Ponownie blachę nakrywamy. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem farszu.
Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym, wykładamy smażoną cebulkę, fasolkę, szpinak, pokrojoną kulkę mozzarelli, oliwki.
Pieczemy z termoobiegiem 30 minut.
Wyłączamy i na wierzch sypiemy starty ser żółty.
Smacznego.
Ale narobiłaś mi ochoty:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDomową uwielbiam. Ale mi smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńTaka domowa pizza jest najlepsza.
OdpowiedzUsuńJeśli już to na cienkim ale domowa i tak jest najlepsza ;)
OdpowiedzUsuńJa też lubię dużo ciasta ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie mieliśmy domowej pizzy, oj narobiłaś apetytu...
OdpowiedzUsuńRobiłam w niedzielę, domowa najlepsza, swoją drogą niby ta sama pizza a jak różne przepisy na ciasto :D
OdpowiedzUsuńMoja mama robi taką grubą pizzę, ale ja jednak wolę cienkie ciasto i masę dodatków :)
OdpowiedzUsuńna grubym spodzie uwielbiam najbardziej
OdpowiedzUsuńKiedyś nie lubiłam pizzy na grubym cieście, ale teraz się przekonałam i mi smakuje :)
OdpowiedzUsuńdawno nie robilam pizzy trza będzie zrobić
OdpowiedzUsuńOj, mam ochotę na pizzę. Jednak teraz przed świętami jest sporo pracy więc z tego przepisu skorzystam w późniejszym terminie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ależ pysznie u Ciebie! Narobiłaś mi smaku na pizzę:)
OdpowiedzUsuńSmakowita pizza Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńDomowa zdecydowanie najlepsza, zarówno na cienkim, jak i na grubym spodzie :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na taką domową pizzę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę, każdą :-)
OdpowiedzUsuńZwykle wybieram te na cienkim cieście, ale takiej pysznej domowej bym na pewno nie odmówiła :D
OdpowiedzUsuńOj Małgosiu kusisz takimi smakołykami ale nie ma to jak domowa pycha
OdpowiedzUsuńOsobiście uważam, że taka na grubym cieście jest najlepsza:)
OdpowiedzUsuń