niedziela, 16 grudnia 2018

Mus z dyni




MUS Z DYNI





 Mus z dyni jest doskonały do ciast, deserów, do smarowania pieczywa, makaronów...

2 kg. obranej i wypestkowanej dyni
6 lasek cynamonu
8 goździków
1 kg. cukru
płaska łyżeczka aromatu pomarańczowego.

Dynię kroimy w małą kostkę, umieszczamy w garnku. Dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. W między czasie dodajemy laski cynamonu i goździki.
Mieszamy, aż dynia zmięknie i zrobi się z niej papka.
Dodajemy cukier i aromat z pomarańczy. Gotujemy jeszcze ok. pół godziny.
Mus przechowujemy w słoiczkach w lodówce.

Smacznego.



12 komentarzy:

  1. Taki mus chętnie zjadłabym z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszność! w ubieglym roku robiłam podobny dżem. tylko właśnie wyszedł o wiele gęstszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że wcześniej tego przepisu nie zamieściłaś. Zrobię na pewno w kolejnym dyniowym sezonie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas bardzo mało używamy dyni:(((a widzę że warto:))))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysłowy mus. Ja tylko robię puree a potem dodaje do ciasta, a tu taki fajny pomysł do wykorzystania w wielu daniach.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robilam coś podobnego ale z cukini ,Małgosiu zaskakujesz przepisami pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny ten mus :) u mnie rządzi pieczona dynia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki mus z dyni to coś wspaniałego :) Ile ciast i deserów można z nim zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo go lubię, idealny do wielu potraw :-)

    OdpowiedzUsuń