MUS Z DYNI
Mus z dyni jest doskonały do ciast, deserów, do smarowania pieczywa, makaronów...
2 kg. obranej i wypestkowanej dyni
6 lasek cynamonu
8 goździków
1 kg. cukru
płaska łyżeczka aromatu pomarańczowego.
Dynię kroimy w małą kostkę, umieszczamy w garnku. Dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. W między czasie dodajemy laski cynamonu i goździki.
Mieszamy, aż dynia zmięknie i zrobi się z niej papka.
Dodajemy cukier i aromat z pomarańczy. Gotujemy jeszcze ok. pół godziny.
Mus przechowujemy w słoiczkach w lodówce.
Smacznego.
Taki mus chętnie zjadłabym z makaronem.
OdpowiedzUsuńpyszność! w ubieglym roku robiłam podobny dżem. tylko właśnie wyszedł o wiele gęstszy :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że wcześniej tego przepisu nie zamieściłaś. Zrobię na pewno w kolejnym dyniowym sezonie:)
OdpowiedzUsuńU nas bardzo mało używamy dyni:(((a widzę że warto:))))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńprzyda się mieć zapas:)
OdpowiedzUsuńPomysłowy mus. Ja tylko robię puree a potem dodaje do ciasta, a tu taki fajny pomysł do wykorzystania w wielu daniach.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńRobilam coś podobnego ale z cukini ,Małgosiu zaskakujesz przepisami pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfajny ten mus :) u mnie rządzi pieczona dynia :)
OdpowiedzUsuńTaki mus z dyni to coś wspaniałego :) Ile ciast i deserów można z nim zrobić :D
OdpowiedzUsuńBardzo go lubię, idealny do wielu potraw :-)
OdpowiedzUsuń