RAFFAELLO BEZ PIECZENIA
Ciasto jest smaczne, bardzo szybko się je robi i łatwo kroi. Polecam.
Składniki;
Masa budyniowa;
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
200 g. masła
100 g. wiórków kokosowych
duża paczka krakersów
wierzch;
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki wrzątku
3 łyżki maku
Jedną szklankę mleka należy zagotować z cukrem. W osobnym naczyniu wymieszać z przesianą mąką pozostałe mleko. Wlać na gotujące mleko z cukrem. Mieszać, aż powstanie konsystencja gęstego budyniu. Dobrze jest na koniec zmiksować masę blenderem. Naczynie przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce, do całkowitego wystygnięcia. O tej porze roku polecam balkon lub parapet.
Masło zmiksować do białości i dodawać po jednej łyżce zimną masę budyniową.
Na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
Na spód ułożyć 15 krakersów, na nie umieścić połowę masy, rozsmarować. Na masę ułożyć kolejne 15 krakersów, na które wykładamy resztę masy. Ponownie układamy krakersy.
Do cukru pudru wlewamy wrzątek, mieszamy łyżką. Powstanie lukier.
Lukrem smarujemy krakersy i dekorujemy makiem.
Smacznego.
uwielbiam takie szybkie ciacha bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Rafaello ;) A to, że jest to ciasto bez pieczenia działa jeszcze bardziej na jego korzyść :D
OdpowiedzUsuńPycha ciacho ;) wykorzystm przepis na Święta ;D
OdpowiedzUsuńPychota :) Muszę dziewczynę namówić żeby mi takie ciasto zrobiła!
OdpowiedzUsuńMoja siostra lubi takie ciasto.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że dodatek maku bardzo mnie zaskoczył. Może kiedyś wykorzystam przepis, zapisałam link.
OdpowiedzUsuńGosiu, wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Moja Siostra lubi kokos i to co kokosowe ;)
OdpowiedzUsuńlubię kokosowe słodkości:)
OdpowiedzUsuńJedynie ten mak mnie odstrasza, więc bym na coś zamieniła :D
OdpowiedzUsuńwygląda bosko
OdpowiedzUsuńMniam, porywam kawałek jak jeszcze coś zostało :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam jest pychota.Polecam . Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńAle pychotki! <3 Mmmm... Palce lizać! <3
OdpowiedzUsuńmm muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPychotka:))
OdpowiedzUsuńMałgosiu kusisz tymi smakołykami
OdpowiedzUsuńZ makiem to taka wersja świąteczna raffaello :) Muszę wypróbować, bo bardzo lubię kokosowe desery.
OdpowiedzUsuńMałgosiu Twoje ciacho wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńRaffaello z makiem? czemu nie :D Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń~też mnie zaskoczyło połączenie Raffaello z makiem, ale czemu nie?
OdpowiedzUsuńoooo mniam :D pierwszy raz widzę połączenie raffaello z makiem ale jeszcze bardziej mnie to kusi do spróbowania:D
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńPycha, ja robie na herbatnikach i bez maku☺
OdpowiedzUsuńpycha !!!
OdpowiedzUsuńMałgosiu, dziękuję za odwiedziny na moim blogu (aczkolwiek nie wiem, czym sobie zasłużyłam, bo twój blog jest taki popularny :-)) Już lecę buszować u Ciebie, kilka przepisów już mi się rzuciło w oczy - takie fajne :-) Pozdrawiam serdecznie - Marzynia
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń