niedziela, 30 grudnia 2018

Brownie z powidłami śliwkowymi i kremem




BROWNIE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I KREMEM





Pyszne czekoladowe ciasto, przełamane kwaskowatymi powidłami i korzennym smakiem masy.
Polecam.


składniki na brownie;

250 g. gorzkiej czekolady
180 g. masła
łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
3 jaja
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 g. cukru
100 g. mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

W garnuszku należy roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego wsypać pokruszoną czekoladę. Mieszać, aż powstanie sos czekoladowy.

Jajka roztrzepać, dodać ekstrakt z wanilii, cukier i wymieszać. Dodać letni sos czekoladowy. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać do formy 20/25 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 160* 25 minut. Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić.


Wystudzone ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi

Krem;

3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
200 g. serka mascarpone
350 ml. śmietanki 30%

Składniki wszystkie razem miksować, aż powstanie sztywny krem.

Polewa czekoladowa;

50 g. gorzkiej czekolady
150 ml. śmietanki 30 %

Śmietankę należy podgrzać do momentu, aż pojawią się na powierzchni bąbelki, następnie wyłączyć i dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać, aż powstanie gęsty jednolity sos.





14 komentarzy:

  1. Cudowne ciasto Małgosiu :-) życzę ci wszystkiego co najlepsze na ten nowy roczek. No i szampańskiej zabawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno by mi smakował. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Choć malutki kawałek, proszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj moja Mama by to jadła i to jeszcze jak xD

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm... wygląda obłędnie smacznie! Już czuję jak cudownie rozpływa się w ustach <3

    OdpowiedzUsuń
  7. brownie z kremem jeszcze nie jadłam. wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasta o takiej nazwie nie jadłam brzmi bardzo zachęcająco Małgosiu iSzczęśliwego Nowego Roku 2019

    OdpowiedzUsuń
  9. Powiodła śliwkowe wszyscy w domu lubią, więc przepis zapisuje. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności, aż ślinka cieknie na jego widok :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bajecznie 😊 wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jejku jak ja bym sobie taki kawałeczek zjadła...

    OdpowiedzUsuń