BUŁKI ORKISZOWE
Ze składników, które podam wyjdzie 8 sztuk dużych bułek. Zrobienie ich jest dziecinnie proste. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać, podczas pieczenia rosną, zbliżają się do siebie, ale to w niczym nie przeszkadza. Bułki są pyszne, lekko chrupiąca skórka i zachowują świeżość nawet na drugi dzień.
200 g. mąki pszennej
1 łyżeczka soli
220 ml ciepłego mleka
40 ml oleju
40 g. świeżych drożdży
1/3 łyżeczki cukru
Z mleka, drożdży, cukru i dwóch łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Wyrośnięty zaczyn wlać do mąki, wymieszać łyżką, a następnie rękoma wyrobić ciasto. Podczas ugniatania porcjami wlewać olej.
Ciasto zrobi się sprężyste, zagniatamy jeszcze ok 10 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50 minut nakrywamy ściereczką.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy i formujemy z niego osiem bułeczek.
Pieczemy 25 minut w 160 * opcja dół.
Smacznego.
Uwielbiam takie bułeczki. Pychota.
OdpowiedzUsuńDomowe bułeczki są najlepsze :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńChyba przerzucę się na takie wypieki, bo sklepowe pieczywo jest coraz gorsze :)
OdpowiedzUsuńDomowe bułęczki - nic ich nie przebije ;)
OdpowiedzUsuńChętnie bym wy wypróbowała przepis, ale można czymś zastąpić mleko? Ewentualnie mlekiem sojowym albo wodą. 😊
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki!
OdpowiedzUsuńBułeczki kuszą podniebienie apetycznym wyglądem. Chętnie wypróbuję przepis w wolnej chwili.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie własne pieczywo! Apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś sama zrobić takie ;) własnoręcznie zrobione pieczywo smakuje najlepiej!
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne ;-D
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo, zawsze smaczne i zdrowe:)
OdpowiedzUsuńRzadko piekę ponieważ gdy są świeże to nie znam umiaru w jedzeniu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Domowe są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPiękne buły, idealne do kanapeczek na słodko i wytrawnie :)
OdpowiedzUsuń