sobota, 4 maja 2019

Bułki orkiszowe



BUŁKI ORKISZOWE



Ze składników, które podam wyjdzie 8 sztuk dużych bułek. Zrobienie ich jest dziecinnie proste. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać, podczas pieczenia rosną, zbliżają się do siebie, ale to w niczym nie przeszkadza. Bułki są pyszne, lekko chrupiąca skórka i zachowują świeżość nawet na drugi dzień.

200 g. mąki pszennej
1 łyżeczka soli
220 ml ciepłego mleka
40 ml oleju
40 g. świeżych drożdży
1/3 łyżeczki cukru

Z mleka, drożdży, cukru i dwóch łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Wyrośnięty zaczyn wlać do mąki, wymieszać łyżką, a następnie rękoma wyrobić ciasto. Podczas ugniatania porcjami wlewać olej.
Ciasto zrobi się sprężyste, zagniatamy jeszcze ok 10 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50 minut nakrywamy ściereczką.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy i formujemy z niego osiem bułeczek.
Pieczemy 25 minut w 160 * opcja dół.

Smacznego.

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie bułeczki. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe bułeczki są najlepsze :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba przerzucę się na takie wypieki, bo sklepowe pieczywo jest coraz gorsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe bułęczki - nic ich nie przebije ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym wy wypróbowała przepis, ale można czymś zastąpić mleko? Ewentualnie mlekiem sojowym albo wodą. 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułeczki kuszą podniebienie apetycznym wyglądem. Chętnie wypróbuję przepis w wolnej chwili.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie własne pieczywo! Apetycznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę kiedyś sama zrobić takie ;) własnoręcznie zrobione pieczywo smakuje najlepiej!

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowe pieczywo, zawsze smaczne i zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzadko piekę ponieważ gdy są świeże to nie znam umiaru w jedzeniu.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne buły, idealne do kanapeczek na słodko i wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń