niedziela, 19 maja 2019

Ciasto- deser bez pieczenia


CIASTO DESER BEZ PIECZENIA



Pyszny, delikatny i nie za słodki deser. Do jego przygotowania użyłam trzy składniki maślanki truskawkowej, śmietanki oraz serka mascarpone. Deser bardzo dobrze się kroi, a gdy umieścisz go w zamrażarce, wyjmiesz deser lodowy.

Do 30 czerwca na stronie sklepu /https://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ na hasło; durszlak10 
są zniżki na zakupy, w wysokości 10%


Przygotuj kwadratową wysoką formę 20/20

Dużą paczkę okrągłych mniejszych biszkoptów
Dwa pojemniki maślanki truskawkowej ( każdy po 300 g.)
Łyżkę żelatyny
Opakowanie serka mascarpone ( 250 g.)
Śmietankę 30% ( 500 ml. )
2 łyżki cukru pudru
Kilka łyżek kajmaku
3 łyżki mleka

Na spód formy układamy biszkopty.
Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała.
Z maślanki odlewamy 200 ml i odstawiamy na bok, ponieważ dodamy ją do białej masy.

Do napęczniałej żelatyny wlewamy wrzątek, w takiej ilości aby ją zakrył. Mieszamy, aż się rozpuści i dolewamy maślankę, energicznie mieszamy najlepiej rózgą kuchenną. Gdy zacznie tężeć, wylewamy na biszkopty.
Śmietankę 30% miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder, mascarpone oraz maślankę, którą odlaliśmy czyli 200 ml.

Masę wykładamy na różowy spód. Na wierzch układamy ponownie biszkopty. Masa kajmakowa jest na ogół twarda, więc musimy użyć trochę mleka, aby ją rozrzedzić i aby dobrze się ją wylało na biszkopty. Deser umieszczamy w lodówce na dwie godziny.

Smacznego.



18 komentarzy:

  1. Takie ciasto na pewno by mi wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lovely post dear! Have a great week! xx

    OdpowiedzUsuń
  3. Można czymś zastąpić zelstynę. 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. I jest ciacho do kawki idealne:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, bardzo ciekawy przepis☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajne i takie proste . Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie desery bez pieczenia:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, wygląda na lekkie i bardzo puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobię takie ciasto w sobotę dla gości. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo delikatny deser.Przepis warty wypróbowania. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciacho, takie lubimy najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń