SPAGHETTI BOLOGNESE
Spaghetti Bolognese zrobisz w jedną chwilę. Jest smaczne, jeżeli do tej pory nie robiłeś, to polecam.
Jeżeli kupisz mięso zmielone, ułatwi i bardzo przyspieszy wykonanie. W moim najbliższym sklepie, mielą mięso przy kliencie, więc wiem co kupuję.
Z podanych składników, wyszło kilka sporych porcji.
1 opakowanie makaronu do spaghetti
500 g. mięsa mielonego (karczku)
3 łyżki kukurydzy
1 średnia cebula
500 ml własnego przecieru pomidorowego
2 duże ząbki czosnku
dwie łyżki oliwki
łyżka bazylii
łyżka tymianku
łyżka majeranku
łyżka płatków czerwonej papryki
płaska łyżeczka chilli
sól
pieprz
starty ser żółty do dekoracji
Na dno patelni należy wlać oliwkę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Dosypać wszystkie przyprawy i delikatnie podsmażyć. Następnie dać mięso i kukurydzę. Dusić pod przykryciem, mieszając kilka razy, aby mięso dobrze zmiękło.
Gdy już mięso zmięknie wlewamy przecier. Gotujemy ok. 10 minut.
Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Na makaron wykładamy sos i dajemy ser żółty.
Smacznego.
Moja rodzinka uwielbia takie wydanie spaghetti. 😊
OdpowiedzUsuńPożywne :)
OdpowiedzUsuńKultowe, smakowite :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron w każdym wydaniu.
OdpowiedzUsuńMiałam w czwartek na obiad z mnóstwem swoich ziół z doniczki:)
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam:)
Pyszna klasyka! Mmmm...Palce lizać! <3 :)
OdpowiedzUsuńPo prostu uwielbiam :-) mogłabym jeść bez przerwy i nigdy mi się nie znudzi :-)
OdpowiedzUsuńAle trafiłaś, akurat zaraz robię spaghetti :D Ale robię m.in. na pomidorkach z puszki ;)
OdpowiedzUsuńO dzięki za przepis bo sama robię tak "na oko"
OdpowiedzUsuńKiedyś często robiłam:)
OdpowiedzUsuńTakie obiadki lubię gdy mam mało czasu
OdpowiedzUsuńCzęsto u mnie gości ;-D
OdpowiedzUsuńPychotka:))
OdpowiedzUsuń