PIZZA NA MĄCE Z CIECIERZYCY
Ciasto na pizzę z dodatkiem mąki z cieciorki, ma ciekawy lekko fasolowy smak. Jest pulchne i syte.
Składniki na bardzo dużą blachę;
200 g. mąki z cieciorki
350 g. mąki pszennej
220 g. ciepłej wody
20 g. świeżych drożdży
40 g. oleju
płaska łyżka soli
Dwie łyżki maki, drożdże i wodę mieszamy ze sobą, odstawiamy na 15 minut.
Wyrośnięty zaczyn wlewamy do przesianej mąki ze solą, wyrabiamy. Podczas wyrabiania ciasta dolewamy olej.
Umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po godzinie ciasto wałkujemy i przenosimy na blachę. Smarujemy keczupem, na to zioła i przyprawy, składniki jakie tylko chcemy. Moja propozycja podania jest również smaczna i polecam.
Całą pizzę pieczemy 30 minut w 200 *
Wierzch;
1 czerwona cebula
keczup
300 g. pieczarek
kiełbasa w kawałku żywiecka lub krakowska
starty ser żółty 200 g.
kukurydza
sól, pieprz, bazylia. tymianek, majeranek
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę również. Kiełbasę trzemy na grubszych oczkach.
Takiej pizzy jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis, ale dodatki będą wegetariańskie. 😊
OdpowiedzUsuńNie używałam nigdy mąki z ciecierzycy.
OdpowiedzUsuńTakiej nigdy nie jadłam:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńTakiej nie jadłam - ciekawa ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe składniki Małgosiu
OdpowiedzUsuńFajny pomysł!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, podoba mi się ;-D
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam, muszę upiec pizzę ;) twoja wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam mąki z ciecierzycy. Pizza zawsze jest dobrą opcją :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiej mąki nie miałam, warto spróbować.
OdpowiedzUsuńCiecierzycę znam, robiłam zupę i kotleciki:)
Smacznie pozdrawiam:)
Chętnie bym spróbowała takiej pizzy :)
OdpowiedzUsuńNa mące z ciecierzycy nie robiłam, trzeba będzie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie make z ciecierzycy, swietny przepis :)
OdpowiedzUsuń