środa, 8 maja 2019

Pizza na mące z ciecierzycy


PIZZA NA MĄCE Z CIECIERZYCY






Ciasto na pizzę z dodatkiem mąki z cieciorki, ma ciekawy lekko fasolowy smak. Jest pulchne i syte.

Składniki na bardzo dużą blachę;

200 g. mąki z cieciorki
350 g. mąki pszennej
220 g. ciepłej wody
20 g. świeżych drożdży
40 g. oleju
płaska łyżka soli

Dwie łyżki maki, drożdże i wodę mieszamy ze sobą, odstawiamy na 15 minut.
Wyrośnięty zaczyn wlewamy do przesianej mąki ze solą, wyrabiamy. Podczas wyrabiania ciasta dolewamy olej.
Umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Po godzinie ciasto wałkujemy i przenosimy na blachę. Smarujemy keczupem, na to zioła i przyprawy, składniki jakie tylko chcemy. Moja propozycja podania jest również smaczna i polecam.

Całą pizzę pieczemy 30 minut w 200 *

Wierzch;

1 czerwona cebula
keczup
300 g. pieczarek
kiełbasa w kawałku żywiecka lub krakowska
starty ser żółty 200 g.
 kukurydza
sól, pieprz, bazylia. tymianek, majeranek

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę również. Kiełbasę trzemy na grubszych oczkach.




18 komentarzy:

  1. Takiej pizzy jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbuję przepis, ale dodatki będą wegetariańskie. 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie używałam nigdy mąki z ciecierzycy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej nigdy nie jadłam:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej nie jadłam - ciekawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe składniki Małgosiu

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż zgłodniałam, muszę upiec pizzę ;) twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie używałam mąki z ciecierzycy. Pizza zawsze jest dobrą opcją :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze takiej mąki nie miałam, warto spróbować.
    Ciecierzycę znam, robiłam zupę i kotleciki:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym spróbowała takiej pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na mące z ciecierzycy nie robiłam, trzeba będzie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjny pomysł na wykorzystanie mąki z ciecierzycy, która głównie wykorzystywana jest w kuchni indyjskiej. Będzie to z pewnością świetna odmiana. Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale mi smaka narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubie make z ciecierzycy, swietny przepis :)

    OdpowiedzUsuń