KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ I MIKSEM OWOCÓW
Pyszne i nie za słodkie ciasto z winogronami bezpestkowymi, rabarbarem i gruszką. Do tego beza i czego chcieć więcej... na pewno kubka dobrej kawy.
Składniki na ciasto;
3 pełne szklanki mąki
200 g. margaryny lub masła
5 żółtek
1/3 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę roztopić w garnku, przestudzić i dodać żółtka, cukier, mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto krótko zagnieść ręką. Odłożyć małą garstkę ciasta i umieścić ją w zamrażarce. Będzie z niej kruszonka.
Resztę ciasta wyłożyć na blaszkę 25/25, nakłuć widelcem i piec w 170* 15 minut
W czasie gdy ciasto się piecze ubijamy pianę;
5 białek
3/4 szklanki cukru
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dosypujemy cukier. Beza ma się szklić, ma być sztywna. To oznaka, że podczas pieczenia nie opadnie.
1 duża gruszka
5 lasek rabarbaru
duża kiść winogron
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
Rabarbar obieramy i kroimy na dwu lub trzy centymetrowe kawałki. Z gruszki usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy jej, również kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce i winogrona mieszamy z cukrem pudrem i skrobią.
Na spód upieczonego ciasta kładziemy owoce, na nie wykładamy bezę i ścieramy ciasto, które daliśmy do zamrażarki.
Całość pieczemy 40 minut w 160*
Smacznego.
Bardzo lubię ciasta z owocami. 😊
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie - ja zwykle robię podobne z samymi jabłkami :)
OdpowiedzUsuńPiekę podobną szarlotkę. Ciacho wygląda rewelacyjnie. Miłego dnia .
OdpowiedzUsuńSprawia wrażenie delikatnego :)
OdpowiedzUsuńjaaa ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńOch, zjadłabym słuszną porcję !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wygląda przepysznie :D U mnie na tapecie ciasta z rabarbarem, mam ogromny krzak w ogródku i korzystam ile się da :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Toż to prawdziwa rozpusta!
OdpowiedzUsuńMożna połączyć słodkie ze zdrowym :D
OdpowiedzUsuńCiasta owocowe w sezonie, jak najbardziej pożądane!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia życzę;)
Uwielbiam wszystkie ciasta a to wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto Małgosiu. Jak ja lubię takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńi odrazu jakoś tak cieplej się zrobiło na widok tego ciacha :)
OdpowiedzUsuńPycha, takie ciasto to biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńAleż ono apetycznie wygląda, Marzenie :)
OdpowiedzUsuńrabarbar i gruszka, jakie fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńAkurat ciasta z owocami nie lubię :) chociaż wyglądają naprawdę apetycznie.
OdpowiedzUsuńFajnie wyglada, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńW takim cieście nie zmarnuje się żaden owoc :D
OdpowiedzUsuńPyszne, na te deszczowe letnie dni idealne ;-D
OdpowiedzUsuńMałgosiu kusisz tym ciastem i poprosze kawałek
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche ciasto ❣
OdpowiedzUsuńKruche ciasto to moje ulubione :-)
OdpowiedzUsuńCiasto naszego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacha są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńPycha, zjadła bym nawet teraz :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuń