piątek, 17 maja 2019

Kotlety z ryżu i cukinii



KOTLETY Z RYŻU I CUKINII




Polecam delikatne, pieczone kotleciki z gotowanego ryżu i cukinii. Jeśli nie wiesz, co zrobić z nadmiarem ugotowanego ryżu, ten przepis będzie przydatny, a w kuchni nic się nie zmarnuje.

Każdy z Was może otrzymać rabat 10 % na zakupy w e-sklepie 
 www.manufaktura-wielkopolska.pl  na hasło: durszlak10
Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.


300 g. surowego ryżu
1 średnia cukinia
1 cebulka biała z końcówkami zielonymi, czyli bąkami
2 jaja surowe
pieprz
sól
przyprawy( u mnie mix przypraw w młynku)
oliwka

kiełki rzodkiewki do dekoracji

Ryż należy ugotować i wystudzić. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulkę posiekać. Wbić jajka, doprawić ulubionymi przyprawami.

Na dno naczynia żaroodpornego, u mnie dwóch naczyń ponieważ kotlecików jest dość sporo, ok 20 sztuk, należy wlać oliwkę. Na oliwkę wysypać przyprawy i zioła. Z farszu rękoma uformować kulki i pookładać je na dnie naczynia. Piec 30 minut w 170*
W połowie pieczenia, kotlety delikatnie odwracamy na drugą stronę.

Smacznego.




11 komentarzy:

  1. Robiłam wiele jarskich potraw, kiedy moja Córka była jaroszką. Łączyłam często kasze, ryż z warzywami, świeżymi ziołami, było pysznie.
    Twoje kotleciki wyglądają apetycznie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie kotlety są przepyszne. Robię bardzo podobne. Dodaję sporo świeżego koperku.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Będą jutro na obiad. Dziękuję za inspirację. 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam jeszcze takich kotletów.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis warto spróbować. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne kotleciki, bardzo apetycznie wygladaja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie lubię ryżu, ale może w tej formie by mi smakował ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysłowa potrawa, zapowiada się pysznie ;-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny i łatwy przepis ! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń