KOTLETY Z RYŻU I CUKINII
Polecam delikatne, pieczone kotleciki z gotowanego ryżu i cukinii. Jeśli nie wiesz, co zrobić z nadmiarem ugotowanego ryżu, ten przepis będzie przydatny, a w kuchni nic się nie zmarnuje.
Każdy z Was może otrzymać rabat 10 % na zakupy w e-sklepie
www.manufaktura-wielkopolska.pl na hasło: durszlak10
Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.
300 g. surowego ryżu
1 średnia cukinia
1 cebulka biała z końcówkami zielonymi, czyli bąkami
2 jaja surowe
pieprz
sól
przyprawy( u mnie mix przypraw w młynku)
oliwka
kiełki rzodkiewki do dekoracji
Ryż należy ugotować i wystudzić. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulkę posiekać. Wbić jajka, doprawić ulubionymi przyprawami.
Na dno naczynia żaroodpornego, u mnie dwóch naczyń ponieważ kotlecików jest dość sporo, ok 20 sztuk, należy wlać oliwkę. Na oliwkę wysypać przyprawy i zioła. Z farszu rękoma uformować kulki i pookładać je na dnie naczynia. Piec 30 minut w 170*
W połowie pieczenia, kotlety delikatnie odwracamy na drugą stronę.
Smacznego.
Uuuu pychota idealne <3
OdpowiedzUsuńRobiłam wiele jarskich potraw, kiedy moja Córka była jaroszką. Łączyłam często kasze, ryż z warzywami, świeżymi ziołami, było pysznie.
OdpowiedzUsuńTwoje kotleciki wyglądają apetycznie:)
Pozdrawiam:)
Bardzo ciekawy przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńTakie kotlety są przepyszne. Robię bardzo podobne. Dodaję sporo świeżego koperku.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Będą jutro na obiad. Dziękuję za inspirację. 😊
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich kotletów.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis warto spróbować. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne kotleciki, bardzo apetycznie wygladaja :)
OdpowiedzUsuńNie lubię ryżu, ale może w tej formie by mi smakował ;)
OdpowiedzUsuńPomysłowa potrawa, zapowiada się pysznie ;-D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i łatwy przepis ! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń