czwartek, 16 maja 2019

Ciasto ze szparagami



CIASTO ZE SZPARAGAMI




Polecam ciasto ze szparagami w roli głównej. Oprócz nich jest kilka innych składników, które tworzą niepowtarzalny smak. Szparagi są zatopione delikatnym sosie, który po upieczeniu, świetnie się komponuje z ciastem. 
Przygotuj formę 25/25 cm

Składniki na spód;

2 szklanki mąki
kostka masła
3 żółtka
płaska łyżeczka soli i proszku do pieczenia

Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól, żółtka i pokrojone masło. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulkę, owinąć ją we folię i umieścić w lodówce na pół godziny.

Po tym czasie ciastem wyłożyć blachę i boki. Piec 20 minut w 170*.

Składniki na masę;

100 ml śmietanki 30%
200 ml śmietany 18%
3 białka te które zostaną nam z ciasta
1 całe jajko
1 czerwona cebula
pęczek zielonych cienkich szparagów
oliwka do smażenia
sól
pieprz
 2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
na wierzch ser typu włoskiego

Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, wgniatamy czosnek, następnie dodajemy uprzednio podgotowane szparagi.

Śmietany, jajko, białka oraz przyprawy mieszamy ze sobą. 
Szparagi z cebulką wykładamy na podpieczone ciasto, następnie układamy plasterki sera. Na całość wylewamy masę.  
Pieczemy 40 minut w 160*

Smacznego.


7 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na smaczne jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie się poczęstuję, a w zamian zapraszam do mnie na kulinarne smakołyki:)
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto wygląda obłędnie. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takiego nie jadłam:))wyglada bardzo apetycznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo oryginalne i na pewno smaczne danie. 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. mi ono przypomina tartę :)chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń