CIASTO ZE SZPARAGAMI
Polecam ciasto ze szparagami w roli głównej. Oprócz nich jest kilka innych składników, które tworzą niepowtarzalny smak. Szparagi są zatopione delikatnym sosie, który po upieczeniu, świetnie się komponuje z ciastem.
Przygotuj formę 25/25 cm
Składniki na spód;
2 szklanki mąki
kostka masła
3 żółtka
płaska łyżeczka soli i proszku do pieczenia
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól, żółtka i pokrojone masło. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulkę, owinąć ją we folię i umieścić w lodówce na pół godziny.
Po tym czasie ciastem wyłożyć blachę i boki. Piec 20 minut w 170*.
Składniki na masę;
100 ml śmietanki 30%
200 ml śmietany 18%
3 białka te które zostaną nam z ciasta
1 całe jajko
1 czerwona cebula
pęczek zielonych cienkich szparagów
oliwka do smażenia
sól
pieprz
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
na wierzch ser typu włoskiego
Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, wgniatamy czosnek, następnie dodajemy uprzednio podgotowane szparagi.
Śmietany, jajko, białka oraz przyprawy mieszamy ze sobą.
Szparagi z cebulką wykładamy na podpieczone ciasto, następnie układamy plasterki sera. Na całość wylewamy masę.
Pieczemy 40 minut w 160*
Smacznego.
Ciekawy pomysł na smaczne jedzenie :)
OdpowiedzUsuńChętnie się poczęstuję, a w zamian zapraszam do mnie na kulinarne smakołyki:)
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam:)
To ciasto wygląda obłędnie. Pychota.
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie jadłam:))wyglada bardzo apetycznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne i na pewno smaczne danie. 😊
OdpowiedzUsuńmi ono przypomina tartę :)chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPyszna ta tarta, mniam
OdpowiedzUsuń