piątek, 20 października 2017

Zapiekanka z kalafiorem


Czy lubicie takie zapiekanki ? bo ja bardzo. Wszystkie warzywa przed zapiekaniem gotuję al dente. Najprzyjemniejszy jest jednak, smak pieczonego sera, który sypię bez umiaru. Polecam.







5 dużych ziemniaków
fasolka szparagowa zielona ok. 30 dkg
1 kalafior średni
200 g. sera żółtego
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwka z oliwek lub olej rzepakowy 1/3 szklanki w sumie
sól do smaku,
 pieprz czarny mielony w/g uznania
papryka wędzona w proszku 1/3 łyżeczki
bazylia 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, gotujemy w osolonej wodzie, aby lekko zmiękły.
Kalafior dzielimy na różyczki i również gotujemy w osolonej wodzie al dente. Fasolkę również lekko podgotowujemy.
Na patelni smażymy pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem. Do smażenia wlewamy 1/3 szklanki oliwki i dodajemy wszystkie przyprawy.

Dno naczynia smarujemy oliwką. Wykładamy połowę ziemniaków, różyczki kalafiora, fasolkę.
Na fasolkę wysypujemy całą zawartość patelni. Na wierzch kładziemy resztę ziemniaków.
Po wierzchu polewamy gorącą wodą. Dosłownie 1/3 szklanki. Aby podczas duszenia, warzywa były miękkie i soczyste. Wierzch posypujemy startym serem.
Pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. 170* około 45 minut.


21 komentarzy:

  1. Uniwersalne danie i co by się nie dało jest smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przyrumieniony ser musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zapiekanki a twoja Małgosiu pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna i pyszna zapiekanka :) Ja uwielbiam zapiekanki warzywa z dużą ilością startego sera ;)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie zapiekanki :) Pysznie wygląda i jestem pewna, że smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu!
    Milion buziaków za tę zapiekankę. To pierwszy przepis bez śmietany, mleka, jaj.
    Bardzo lubimy zapiekanki ale nigdy nie robiłam z kalafiorem. We wtorek zrobię na obiad.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucjo bardzo mi miło, że trafiłam w Twoje smaki :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Uwielbiam wszelkie zapiekanki, choć zwykle dodaję też mięso:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oczywiście, że lubię zapiekanki. Ta z kalafiorem i ziemniakami wygląda na bardzo smaczną:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna zapiekanka, aż zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. J asię piszę na wszystkie zapiekanki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu ja uwielbiam zapiekanki szybki sposób na obiad zapisuje przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. u mnie też zawsze bardzo dużo sera- córy uwielbiają jak sie ciągnie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super zapiekanka! Ostatnio mamy na coś takiego ochotę więc zainspirujemy się przepisem :)

    OdpowiedzUsuń