środa, 11 października 2017

Drożdżowa rolada z czekoladą


Gdy robi się chłodno, bardzo często piekę ciasta drożdżowe. Aura na zewnątrz nie rozpieszcza nas. W związku z tym proponuję pyszne ciasto na poprawę nastroju.



DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ







Składniki na ciasto;

300 g. mąki + mąka do podsypania w czasie wyrabiania
30 g. świeżych drożdży
2 kopiate łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Drożdże należy rozkruszyć w misce, dodać kilka łyżek mleka, cukier i 3 łyżki przesianej mąki.
Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie dodać całą przesianą przez sitko mąkę, resztę ciepłego mleka i sól. Wyrabiać ręcznie, podczas zagniatania powoli dodajemy oliwę. Ciasto powinno być miękkie i puszyste. Ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Stolnicę należy oprószyć mąką i przenieść ciasto na nią. Rozwałkować ciasto na prostokąt na grubość 5-6 mm. Masę czekoladową nakładamy od dłuższej części i zawijamy ciasto w rulon.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w uprzednio nagrzanym piekarniku
170* około 30 minut

Masa czekoladowa;

1/2 kostki masła
2 kopiate łyżki cukru
2 łyżki mleka 3 kopiate łyżki ciemnego kakao

Mleko, masło i cukier lekko podgrzewamy. Nie można dopuścić do gotowania. Gdy składniki rozpuszczą się dodajemy kakao. Mieszamy i możemy przez chwilkę doprowadzić do wrzenia.

Ważną rzeczą jest aby końcówki ciasta mocno ze sobą ścisnąć. Zapobiega to, wylaniu masy czekoladowej, podczas pieczenia. W moim cieście, masa troszkę wydostała się na zewnątrz. Jednak ciasto i tak było wyśmienite.

Smacznego.




49 komentarzy:

  1. mój ślubny zjadłby całą sam- do tego jeszcze litr .... mleka i jest szczęśliwy:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżowe są pyszne o każdej porze roku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię drożdżowe wypieki pod każdą postacią. Takie z czekoladą bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota. Do kawki to idealna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z czekoladą.... do tego kubek mleka i nie jeden jest w raju :)
    Tylko ta masa do końca z czekoladą nie jest - taka a la czekolada :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja to nie jest prawdziwa czekolada. Na drugi raz rozpuszczę kilka tabliczek czekolady.

      Usuń
    2. I gdyby tak posypać orzechami ♥ Albo posmarować powidłami śliwkowymi bez cukru - czekośliwka :D

      Usuń
  6. Drożdżow z mleczkiem to idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam jakie pyszności dzisiaj u ciebie kochana :-) uwielbiam drożdżowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham ciasta drożdżowe, szczególnie makowce, ale i roladą czekoladową nie pogardziłabym.

    OdpowiedzUsuń
  9. No czekolady w roladzie jeszcze nie przerabiałam, ale wypróbować trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  10. W pierwszym momencie myślałam, że to makowiec :) Ale zdecydowanie wolę wersję z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Och jej! Podobną roladę robiła moja Babcia. Przypomniałaś mi najmilsze smaki mojego dzieciństwa :) Rolada prezentuje się znakomicie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale bym zjadła kawałeczek, pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tęż bym zjadła wygląda pysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Duuuża drożdżówka :D pewnie zjadłabym całą na raz :D

    OdpowiedzUsuń
  15. drożdżowe ciasto jesienią i zimą smakuje wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Drożdżowe to mogę jeść ok każdej porze a takie to nawet z nawiązką ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne drożdżowe z kubkiem mleka lub kakao na jesienne i zimowe wieczory jest najlepsze :) Upieczone z czekoladą lub owocową marmoladką w środku smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam drożdżowe, z czekoladą musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszę upiec w najbliższych dniach jakieś słodkie drożdżówki, Twój wypiek narobił mi ochoty :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu wspaniala rolada dawno takiej nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja drożdżowe częściej w lecie, jak jest dużo owoców :) Ale chodzą za mną teraz jakieś bułeczki drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  22. wyglada pysznie ostatnio zrobilam z makiem hmmmm
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda fajnie. Aż ślinka cieknie. Ciekawy i prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Gosiu, codziennie pieczesz takie pyszności?
    Uwielbiam ciasto drożdżowe, drożdżówki.
    Dla nas dwóch? piekę sporadycznie, kroję na porcje i zamrażam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  25. O mniam :) Zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nam już się z makowcem kojarzy ^^ Piękna rolada a jaka musi być pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  27. oooo jakie boskie ciacho do tego drożdżowe i z czekoladą pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  28. W pierwszej chwili myślałam, że to mak, ale z czekoladą też bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Same pyszności :) Bardzo fajne ciasto drożdżowe z czekoladą Pani zrobiła :) Pychotka.

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  30. Wszystko drożdzowe jest na yessss. :-) Mniam, mniam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie piekłam jeszcze drożdżowego z czekoladą, dzięki za przepis Małgosiu! Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ojej, ale pyszności - uwielbiam takie ciasta, które zawierają czekoladę <3

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
  33. Myślałam że to makowiec a tu takie pyszne zaskoczenie!

    OdpowiedzUsuń
  34. Ale pyszności :D Na ciasto z dodatkiem czekolady nigdy nie trzeba mnie namawiać :D

    OdpowiedzUsuń
  35. drożdżówka z czekoladą i szklanka mleka i nic więcej mi do szczęścia nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  36. wszystko co z czekoladą jest pyszne ! <3

    OdpowiedzUsuń