Gdy robi się chłodno, bardzo często piekę ciasta drożdżowe. Aura na zewnątrz nie rozpieszcza nas. W związku z tym proponuję pyszne ciasto na poprawę nastroju.
DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ
Składniki na ciasto;
300 g. mąki + mąka do podsypania w czasie wyrabiania
30 g. świeżych drożdży
2 kopiate łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Drożdże należy rozkruszyć w misce, dodać kilka łyżek mleka, cukier i 3 łyżki przesianej mąki.
Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie dodać całą przesianą przez sitko mąkę, resztę ciepłego mleka i sól. Wyrabiać ręcznie, podczas zagniatania powoli dodajemy oliwę. Ciasto powinno być miękkie i puszyste. Ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Stolnicę należy oprószyć mąką i przenieść ciasto na nią. Rozwałkować ciasto na prostokąt na grubość 5-6 mm. Masę czekoladową nakładamy od dłuższej części i zawijamy ciasto w rulon.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w uprzednio nagrzanym piekarniku
170* około 30 minut
Masa czekoladowa;
1/2 kostki masła
2 kopiate łyżki cukru
2 łyżki mleka 3 kopiate łyżki ciemnego kakao
Mleko, masło i cukier lekko podgrzewamy. Nie można dopuścić do gotowania. Gdy składniki rozpuszczą się dodajemy kakao. Mieszamy i możemy przez chwilkę doprowadzić do wrzenia.
Ważną rzeczą jest aby końcówki ciasta mocno ze sobą ścisnąć. Zapobiega to, wylaniu masy czekoladowej, podczas pieczenia. W moim cieście, masa troszkę wydostała się na zewnątrz. Jednak ciasto i tak było wyśmienite.
Smacznego.
mój ślubny zjadłby całą sam- do tego jeszcze litr .... mleka i jest szczęśliwy:D
OdpowiedzUsuńDrożdżowe są pyszne o każdej porze roku:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię drożdżowe wypieki pod każdą postacią. Takie z czekoladą bardzo chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPychota. Do kawki to idealna propozycja.
OdpowiedzUsuńZ czekoladą.... do tego kubek mleka i nie jeden jest w raju :)
OdpowiedzUsuńTylko ta masa do końca z czekoladą nie jest - taka a la czekolada :P
Racja to nie jest prawdziwa czekolada. Na drugi raz rozpuszczę kilka tabliczek czekolady.
UsuńI gdyby tak posypać orzechami ♥ Albo posmarować powidłami śliwkowymi bez cukru - czekośliwka :D
UsuńDrożdżow z mleczkiem to idealne połączenie!
OdpowiedzUsuńPychota. :)
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności dzisiaj u ciebie kochana :-) uwielbiam drożdżowe :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko -:)
UsuńKocham ciasta drożdżowe, szczególnie makowce, ale i roladą czekoladową nie pogardziłabym.
OdpowiedzUsuńNo czekolady w roladzie jeszcze nie przerabiałam, ale wypróbować trzeba :)
OdpowiedzUsuńW pierwszym momencie myślałam, że to makowiec :) Ale zdecydowanie wolę wersję z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńOch jej! Podobną roladę robiła moja Babcia. Przypomniałaś mi najmilsze smaki mojego dzieciństwa :) Rolada prezentuje się znakomicie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu -:)
UsuńAle bym zjadła kawałeczek, pyszna:)
OdpowiedzUsuńTęż bym zjadła wygląda pysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Reniu :) i dziękuję.
UsuńDuuuża drożdżówka :D pewnie zjadłabym całą na raz :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńdrożdżowe ciasto jesienią i zimą smakuje wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe to mogę jeść ok każdej porze a takie to nawet z nawiązką ;)
OdpowiedzUsuńPyszne drożdżowe z kubkiem mleka lub kakao na jesienne i zimowe wieczory jest najlepsze :) Upieczone z czekoladą lub owocową marmoladką w środku smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe, z czekoladą musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMuszę upiec w najbliższych dniach jakieś słodkie drożdżówki, Twój wypiek narobił mi ochoty :))
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to :)
UsuńMałgosiu wspaniala rolada dawno takiej nie jadłam
OdpowiedzUsuńDziękuję Tereniu -:)
UsuńJa drożdżowe częściej w lecie, jak jest dużo owoców :) Ale chodzą za mną teraz jakieś bułeczki drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie ostatnio zrobilam z makiem hmmmm
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wygląda fajnie. Aż ślinka cieknie. Ciekawy i prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńGosiu, codziennie pieczesz takie pyszności?
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto drożdżowe, drożdżówki.
Dla nas dwóch? piekę sporadycznie, kroję na porcje i zamrażam.
Pozdrawiam:)
O mniam :) Zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńNam już się z makowcem kojarzy ^^ Piękna rolada a jaka musi być pyszna :D
OdpowiedzUsuńoooo jakie boskie ciacho do tego drożdżowe i z czekoladą pycha:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńW pierwszej chwili myślałam, że to mak, ale z czekoladą też bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńSame pyszności :) Bardzo fajne ciasto drożdżowe z czekoladą Pani zrobiła :) Pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu,
Patryk
Miłego dnia Patryku 😊
UsuńWszystko drożdzowe jest na yessss. :-) Mniam, mniam. :-)
OdpowiedzUsuńNie piekłam jeszcze drożdżowego z czekoladą, dzięki za przepis Małgosiu! Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńDziękuję Moniczko i również pozdrawiam 😊
UsuńOjej, ale pyszności - uwielbiam takie ciasta, które zawierają czekoladę <3
OdpowiedzUsuńSakurakotoo ❀ ❀ ❀
Myślałam że to makowiec a tu takie pyszne zaskoczenie!
OdpowiedzUsuńo kawy omom:D
OdpowiedzUsuńAle pyszności :D Na ciasto z dodatkiem czekolady nigdy nie trzeba mnie namawiać :D
OdpowiedzUsuńdrożdżówka z czekoladą i szklanka mleka i nic więcej mi do szczęścia nie trzeba :)
OdpowiedzUsuńwszystko co z czekoladą jest pyszne ! <3
OdpowiedzUsuń