W moim domu tarty często goszczą na moim stole. Najczęściej smakują nam wytrawne. Słone zielone oliwki i pomidory to smaczne połączenie. Polecam
TARTA Z POMIDORAMI I OLIWKAMI
Składniki na ciasto;
1 surowe żółtko
1/2 kostki margaryny (125 g.)
1 szklanka mąki pszennej
sól mała płaska łyżeczka lub w/g uznania
Składniki na farsz;
2 całe jaja + białko, które zostało nam z ciasta
2 ząbki czosnku
3 łyżki sera z wiaderka. Można zastąpić śmietaną 18 lub 12%
bazylia, sól do smaku, pieprz
Dodatkowo;
Zielone oliwki
3 pomidory
Wykonanie ciasta;
Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść rękoma. Utworzyć kulę, którą należy umieścić w lodówce na 1/2 godziny, po uprzednim owinięciu w folię.
Po tym czasie, ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o śr. 23 cm.
Dno nakłuć widelcem i piec 15 min. w 170*
wykonanie farszu;
Wszystkie składniki na farsz wymieszać ze sobą za pomocą trzepaczki. Czosnek należy wgnieść.
Na upieczone ciasto wylać masę i pookładać na nią pokrojone pomidory i oliwki.
Razem wszystko piec jeszcze w 170*-25 minut
Smacznego.
Wow, takiej jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie tarty:) Twoja wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam oliwki, więc to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię tarty, ale oliwek jeszcze nie dodawałam. Bardzo ciekawy przepis, chętnie z niego skorzystam Gosiu. Tarta wygląda bardzo apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Basiu :)
UsuńPrzypomniałąś mi jak dawno nie jadłam tarty;)
OdpowiedzUsuńJa również wolę wytrawne tarty, ale niezbyt często je przygotowuję. Lenistwo chyba! Przepięknie wygląda Twój wypiek.
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotko :)
Usuńwspaniała, na przyjęcie będzie idealnym daniem :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tarty :)
Tarty uwielbiam, a ta wygląda świetnie :) Bardzo chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńKocham wszystkie tarty, nieważne na słono czy na słodko.
OdpowiedzUsuńTarta prezentuje się przepysznie!
OdpowiedzUsuńU mnie też najczęściej są tarty wytrawne, choć takie na słodko również lubimy. Z pomidorami i oliwkami zapowiada się super :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! I aż żal się robi, że jestem na diecie :D
OdpowiedzUsuń:) można zrobić dla tej tarty wyjątek.
UsuńPycha tarciocha ;) :D
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta, taka jesienna, mniam :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie at tarta wygląda w przekroju! :D
OdpowiedzUsuńMuszę sobie zrobić taką, bo wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTarta - super!
OdpowiedzUsuńWidzę, że bardzo udana. Podoba mi się.
Przepis naprawdę fajny.
Pozdrawiam :)
Wygląda super apetycznie, pomidory i oliwki, to bardzo smakowite połączenie :)
OdpowiedzUsuńCudownie to wygląda :) i z pewnością tak smakuje!!!
OdpowiedzUsuńTwoja tarta powinna startować w jakimś konkursie piękności.
OdpowiedzUsuńJaka apetyczna ta tarta :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam warzywne tarty!`
OdpowiedzUsuńA z pomidorów trzeba korzystać przed końcem sezonu.
Bardzo pomysłowa tarta i zrobiona niezwykle apetycznie. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńCudowna tarta Małgosiu, ja tarty uwielbiam pod każdą postacią :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna tarta, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda super nic tylko robić i jeść
OdpowiedzUsuńkocham takie tarty, wspaniała <3
OdpowiedzUsuńOch Gosiu!
OdpowiedzUsuńPodeślij mi ten kawał tarty. Na jej widok cieknie mi ślinka.
wygląda super!!!!!
Pozdrawiam:)
Jak ekstra ciasteczko tyle, że wytrawne. Mniamuśna....
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam tarty, a ta Twoja wygląda doskonale i bardzo kusi :)
OdpowiedzUsuńOj mój ukochany byłby szczęśliwy jakbym taką mu zrobiła. 😁
OdpowiedzUsuńBardzo fajna, a zarazem smaczna tarta z pomidorami i oliwkami ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Oj, jak ta tarta kusząco wygląda:)
OdpowiedzUsuń