sobota, 7 października 2017

Tarta z pomidorami i oliwkami


W moim domu tarty często goszczą na moim stole. Najczęściej smakują nam wytrawne. Słone zielone oliwki i pomidory to smaczne połączenie. Polecam


TARTA Z POMIDORAMI I OLIWKAMI 






Składniki na ciasto;

1 surowe żółtko
1/2 kostki margaryny (125 g.)
1 szklanka mąki pszennej
sól mała płaska łyżeczka lub w/g uznania

Składniki na farsz;

2 całe jaja + białko, które zostało nam z ciasta
2 ząbki czosnku
3 łyżki sera z wiaderka. Można zastąpić śmietaną 18 lub 12%
bazylia, sól do smaku, pieprz

Dodatkowo;

Zielone oliwki
3 pomidory




Wykonanie ciasta;

Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść rękoma. Utworzyć kulę, którą należy umieścić w lodówce na 1/2 godziny, po uprzednim owinięciu w folię.
Po tym czasie, ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o śr. 23 cm.
Dno nakłuć widelcem i piec 15 min. w 170*


wykonanie farszu;

Wszystkie składniki na farsz wymieszać ze sobą za pomocą trzepaczki. Czosnek należy wgnieść.

Na upieczone ciasto wylać masę i pookładać na nią pokrojone pomidory i oliwki.
Razem wszystko piec jeszcze w 170*-25 minut

Smacznego.





39 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkie tarty:) Twoja wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, uwielbiam oliwki, więc to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię tarty, ale oliwek jeszcze nie dodawałam. Bardzo ciekawy przepis, chętnie z niego skorzystam Gosiu. Tarta wygląda bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniałąś mi jak dawno nie jadłam tarty;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również wolę wytrawne tarty, ale niezbyt często je przygotowuję. Lenistwo chyba! Przepięknie wygląda Twój wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniała, na przyjęcie będzie idealnym daniem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie :)
    Nigdy nie jadłam tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarty uwielbiam, a ta wygląda świetnie :) Bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham wszystkie tarty, nieważne na słono czy na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie też najczęściej są tarty wytrawne, choć takie na słodko również lubimy. Z pomidorami i oliwkami zapowiada się super :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pięknie! I aż żal się robi, że jestem na diecie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniała tarta, taka jesienna, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pięknie at tarta wygląda w przekroju! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę sobie zrobić taką, bo wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tarta - super!
    Widzę, że bardzo udana. Podoba mi się.
    Przepis naprawdę fajny.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda super apetycznie, pomidory i oliwki, to bardzo smakowite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudownie to wygląda :) i z pewnością tak smakuje!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Twoja tarta powinna startować w jakimś konkursie piękności.

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam warzywne tarty!`
    A z pomidorów trzeba korzystać przed końcem sezonu.

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo pomysłowa tarta i zrobiona niezwykle apetycznie. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudowna tarta Małgosiu, ja tarty uwielbiam pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo apetyczna tarta, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda super nic tylko robić i jeść

    OdpowiedzUsuń
  24. kocham takie tarty, wspaniała <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Och Gosiu!
    Podeślij mi ten kawał tarty. Na jej widok cieknie mi ślinka.
    wygląda super!!!!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jak ekstra ciasteczko tyle, że wytrawne. Mniamuśna....

    OdpowiedzUsuń
  27. Dawno nie jadłam tarty, a ta Twoja wygląda doskonale i bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Oj mój ukochany byłby szczęśliwy jakbym taką mu zrobiła. 😁

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo fajna, a zarazem smaczna tarta z pomidorami i oliwkami ☺

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  30. Oj, jak ta tarta kusząco wygląda:)

    OdpowiedzUsuń